22 Μάιος 2019, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 09:04

Μεγαλειώδης πορεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Λευκωσία

  • Μεγαλειώδης πορεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Λευκωσία
    Από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας (φωτ.: Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Με τη μαζική συμμετοχή Ποντίων και Κυπρίων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Λευκωσία. Παραμονή και ανήμερα της 19ης Μαΐου το δημαρχείο φωτίστηκε με κόκκινο χρώμα ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου.

Μεγαλειώδης πορεία αλλά και μουσικοθεατρικά δρώμενα συγκίνησαν το κοινό.

Το πρωί της 19ης Μαΐου στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας και φιλοξενείται στο Δήμο Γερίου. Τα ποντιακά σωματεία της περιοχής είχαν στήσει ενημερωτικό περίπτερο έξω από το δημαρχείο της Λευκωσίας, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχε αφιέρωμα με φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και έκθεση με ιστορικό υλικό του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Λίγο μετά τις 16:00 πραγματοποιήθηκε πορεία με πανό και σημαίες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πομπή κατέληξε πάλι στο δημαρχείο όπου είχε στηθεί μεγάλη εξέδρα. Εκεί παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα για τη σφαγή των νηπίων της Σάντας και τη Γενοκτονία των Ποντίων, ακούστηκαν μοιρολόγια, και χορευτικές ομάδες χόρεψαν αφιερώνοντας την παράστασή τους στα 353.000 θύματα.