21 Μάιος 2019, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 11:47

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ απαντάει στην ΠΟΠΣ για την εκδήλωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη

  • Ο πρόεδρος της ΠΟΕ απαντάει στην ΠΟΠΣ για την εκδήλωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη
    Στιγμιότυπο από τη φετινή εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: life-events.gr)

Λίγες ώρες πριν από την κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το pontos-news.gr ζήτησε από τον πρόεδρο της ΠΟΕ Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη να τοποθετηθεί για τα όσα είχε αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων (ΠΟΠΣ) σχετικά με τη μη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης για τη 19η Μαΐου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ μας απάντησε, επισημαίνοντας ωστόσο πως η Ομοσπονδία θα τοποθετηθεί επισήμως μετά τη 19η Μαΐου. Το pontos-news.gr τηρώντας τη δεοντολογία, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια, δεν δημοσιοποίησε τη θέση της ΠΟΕ παραμονές της θλιβερής επετείου, αλλά μετά από αυτήν και ενώ αναμένουμε την επίσημη θέση της Ομοσπονδίας.

«Να βροντοφωνάξουμε "Ποτέ πια γενοκτονίες", αυτό είναι το σημαντικό τώρα, και να τιμήσουμε τη μνήμη των γενοκτονημένων προγόνων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης στον συνεργάτη του pontos-news.gr Αντώνη Ρεπανά.

«Δεν είναι αληθές ότι πηγαίνουμε μόνοι μας. Εμείς επιλέγουμε να μην βγάλουμε καμία ανακοίνωση γιατί το πρώτιστο για εμάς είναι το ζήτημα της Γενοκτονίας. Θα απαντήσουμε στον κατάλληλο χρόνο, μετά τη 19η Μαΐου. Αναφορικά με τη φετινή εκδήλωση, υπήρχε μια απόφαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τη διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης τη 19η Μαΐου. Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ συζητούσαμε με την Περιφέρεια, όμως για κάποιον λόγο αυτή η ιδέα δεν υλοποιήθηκε. Φτάσαμε στο πάρα πέντε της φετινής εκδήλωσης και θα έπρεπε με κάποιον τρόπο όλοι οι φορείς να τρέξουνε. Δίχως τη διάθεση κάποιου αποκλεισμού, απευθύναμε κάλεσμα στις υπόλοιπες ομοσπονδίες για συμμετοχή και συνεργασία στη φετινή εκδήλωση, ακολουθώντας φυσικά έναν συγκεκριμένο τρόπο όσον αφορά το πώς πρέπει να διαχειριστούμε κάποιες καταστάσεις.

»Δεν ήμασταν εμείς ποτέ αρνητικοί σε κάτι διαφορετικό, όμως δέκα μέρες πριν από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν μπορούσαμε να καθίσουμε να συζητήσουμε οργανωτικά ζητήματα, και αυτός ήταν ο σκοπός της πρόσκλησης που απευθύναμε στις άλλες ομοσπονδίες. Σε τελική ανάλυση, το θέμα της Γενοκτονίας μάς ξεπερνά όλους μας. Δεν είναι θέμα ομοσπονδιών. Το θέμα της Γενοκτονίας ξεπερνά ακόμη και εμάς τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες. Είναι ένα ζήτημα πανανθρώπινο και εμείς καλούμε τον κόσμο να δώσει το παρών [σ.σ.: στην εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη] να τιμήσουμε τη μνήμη των γενοκτονημένων προγόνων μας και παράλληλα να βροντοφωνάξουμε "Ποτέ ξανά γενοκτονίες"» εξήγησε στο pontos-news.gr.

Από την πλευρά της η Χριστίνα Σαχινίδου είχε δηλώσει πως η «ΠΟΠΣ και φέτος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης, πιστεύοντας πως έστω και την ύστατη στιγμή θα βρεθεί η χρυσή τομή. Αρχικά οι προσπάθειες για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέβησαν άκαρπες, ενώ στην πρωτοβουλία της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης με τη στήριξή της, η ΠΟΕ δεν έδωσε καμία απάντηση». 

Αντώνης Ρεπανάς

Εκδηλωσεις