21 Μάιος 2019, 18:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2019, 18:16

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων ζήτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

  • Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων ζήτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
    Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής τελεί τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Maria Apostolidou photography)

Ένα σημείο αναφοράς στην Κομοτηνή για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων ζήτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας, ο οποίος χοροστάτησε στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε την Κυριακή στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. «Μιας κι εμείς δεν έχουμε μνημείο, πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε. Μέχρι τότε ορόσημό μας είναι ο μητροπολίτης Χρύσανθος που με τη ζωή και την οξυδέρκεια του νου του χειρίστηκε πράγματα με άριστο τρόπο», τόνισε.

Αυτή τη στιγμή το μοναδικό μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο νομό Ροδόπης βρίσκεται στο Θρυλόριο.

Ακόμα, στην ομιλία του ο κ. Παντελεήμων σημείωσε ότι απαίτηση όλων των Ελλήνων, κυρίως όμως των Ποντίων, προς τους γείτονες είναι να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία, «ώστε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά και όμορφα, αλλά η ιστορία μας να καταγράφεται έτσι όπως είναι, και τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναλαμβάνονται».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φοιτητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών. Η εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μητροπολίτη Χρύσανθου. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της Κομοτηνής που στη συνέχεια μετακινήθηκαν οργανωμένα στη Θεσσαλονίκη για την κεντρική εκδήλωση μνήμης της ΠΟΕ με ομιλητή τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί.


(Φωτ.: Facebook / Maria Apostolidou photography)

Πορεία και τρισάγιο
Το σαββατοκύριακο μνήμης στην Κομοτηνή διοργανώθηκε από τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης. Το Σάββατο, παραμονή της επετείου της 19ης Μαΐου, από το Ηρώο πραγματοποιήθηκε πορεία με προορισμό την πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του μητροπολίτη Χρύσανθου. Εκεί πραγματοποιήθηκε τρισάγιο από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με τον κόσμο να ανάβει κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Το Σάββατο εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και με ομιλητή τον ιστορικό Νεκτάριο Δαπέργολα.

«Τη βιολογική γενοκτονία δεν μπορέσαμε να την αποφύγουμε, την γενοκτονία μνήμης, όμως, δεν θα την επιτρέψουμε», είπε μιλώντας στο Χρόνο η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρύσα Μαυρίδου, η οποία ζήτησε από την Πολιτεία να σταθεί στο πλάι των Ποντίων και να σηκώσει το βάρος της διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώριση.