21 Μάιος 2019, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2019, 12:24

Ο Μπουτάρης ζητά από την κυβέρνηση να διεθνοποιήσει τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών

  • Ο Μπουτάρης ζητά από την κυβέρνηση να διεθνοποιήσει τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με βάση την πρόταση του Σταύρου Καλαφάτη. «Η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης αποτελεί χρέος πρωτίστως προς τα θύματα αλλά και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα», τονίζεται, ενώ παράλληλα εκφράζεται η συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στους γενναίους και δίκαιους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Το ΔΣ καλεί την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι φέτος στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της 19ης Μαΐου δεν έγινε κοινή εκδήλωση της ΠΟΕ και της ΠΟΠΣ. «Φέτος δεν κατάφεραν να κάνουν μια κοινή εκδήλωση. Εγώ έκανα μια ανάρτηση για την Γενοκτονία. Όσα ψηφίσματα και να βγάλουμε, δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός. Η κυβέρνηση και η διπλωματική ομάδα της χώρας πρέπει να αναλάβουν μια σειρά δράσεων, όπως κάνει η Αρμενία. Να σηκώσει τα μανίκια η κυβέρνηση και να πάει το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Γενοκτονία δεν ήταν μόνο για τους Πόντιους. Ήταν και για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και αυτοί είχανε μεγάλες απώλειες. Θα πρέπει να καλύπτουμε και αυτούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν Γενοκτονία για τους Ποντίους. Αυτούς της Μικράς Ασίας δεν μπορούμε να τους αφήσουμε έτσι», είπε.

Στην επιστολή του ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να ανταποκριθεί στο κοινό χρέος, ενώ από την πλευρά της η Ρία Καλφακάκου συμφώνησε με τον δήμαρχο ότι οι Πόντιοι πρέπει να είναι ενωμένοι για να διεκδικήσουν. Ένα Μουσείο Γενοκτονιών από τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης ζήτησε ο Κωνσταντής Σεβρής.