22 Μάιος 2019, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2019, 11:13

Εγκαίνια του Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού «19 Μαΐου 1919» στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας (βίντεο)

  • Εγκαίνια του Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού «19 Μαΐου 1919» στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας (βίντεο)
    (Φωτ.: Ορέστης Νικολαΐδης)
  • Εγκαίνια του Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού «19 Μαΐου 1919» στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας (βίντεο)

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων ο χώρος μπροστά από το Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας ονομάστηκε σε Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού «19 Μαΐου 1919» και τοποθετήθηκε το γλυπτό «Ξεριζωμός», με σκοπό να θυμίζει σε όλους τις μαύρες σελίδες της ιστορίας των Ελλήνων της Ανατολής. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχάλης Κάσσης και στις 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκεί εκδήλωση μνήμης, εγκαινιάζοντας κατά κάποιον τρόπο το πάρκο που αφιερώθηκε στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Χοροί και μοιρολόγια διάνθισαν την τελετή.

«Σήμερα βάζουμε ένα λιθαράκι τιμώντας τους Πόντιους και τη Γενοκτονία που υπέστησαν, στην πόλη μας που στήθηκε από το λαό αυτόν αλλά και τους υπόλοιπους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ήταν κρίμα που στην πόλη δεν υπήρχε τίποτα σχετικά με την 19η Μαΐου. Είναι χαρά μας που το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την απόφαση να ονομαστεί "Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού 19 Μαΐου 1919"» ανέφερε στο λόγο του ο Πόντιος δήμαρχος Νίκαιας - Αγίου Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Το πάρκο διαμορφώνεται σιγά-σιγά από το Δήμο σε χώρο πράσινου, πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιούνται εκεί σπουδαίες και μεγάλες εκδηλώσεις.


(Βίντεο: NFSTUDIOSPORTS)

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και από τα μεγάφωνα ακούστηκε το τραγούδι «Την πατρίδα μ' έχασα». Τέλος, χορευτική ομάδα παρουσίασε ποντιακούς χορούς μπροστά από το μνημείο.