21 Μάιος 2019, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2019, 10:39

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την άδεια του Κουφοντίνα

  • Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την άδεια του Κουφοντίνα
    Η συνηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ κάνει δηλώσεις έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στο Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου συζητείται σήμερα η αναίρεση που έχει ασκήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η συζήτηση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, τότε το αίτημα για άδεια του Κουφοντίνα θα συζητηθεί εκ νέου στο δικαστήριο Βόλου, με άλλη σύνθεση.

Εάν το Ποινικό Τμήμα δεν κάνει δεκτή την αναίρεση, τότε ο καταδικασμένος για την τρομοκρατική δράση του στη 17Νοέμβρη δεν θα πάρει νέα άδεια.

Η Ξένη Δημητρίου ζήτησε την αναίρεση της απόφασης και μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως είχε ζητήσει να παραμείνουν ανοιχτά τα δικαστήρια μέχρι αργά το βράδυ ώστε να παραληφθεί το έγγραφό της.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει πως το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα. Ακόμη, επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι τρεις, από το 1993 ως το 2011. Επικαλείται ακόμη, πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.