20 Μάιος 2019, 21:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2019, 20:18

Ο Μητσοτάκης θέτει ενώπιον του ΟΗΕ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Ο Μητσοτάκης θέτει ενώπιον του ΟΗΕ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Νέα Δημοκρατία)

Στον ΟΗΕ οδηγείται πλέον το εθνικό αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ύστερα από πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μάλιστα, προανήγγειλε και δύο ακόμη πρωτοβουλίες της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει επιτέλους η οφειλόμενη διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εκτός από την επαφή της ΝΔ που έχει ήδη γίνει με τον ΟΗΕ σε ανώτατο επίπεδο, δρομολογούνται και δύο ακόμη διεθνείς δράσεις με τον ίδιο στόχο.

Πρώτον, οι νέοι ευρωβουλευτές της ΝΔ που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου θα λειτουργήσουν στην Ευρωβουλή ως πρεσβευτές των Ελλήνων του Πόντου για την ικανοποίηση του διαχρονικού αυτού αιτήματος. Και δεύτερον, ανάλογες δράσεις θα αναλάβουν και οι βουλευτές της ΝΔ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δηλαδή τον κατεξοχήν αρμόδιο θεσμό για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, που ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρέστη στη ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας σήμερα, η ΝΔ συμμετέχει ολόθερμα στην Ημέρα Μνήμης και Τιμής στον ποντιακό ελληνισμό, «γιατί έτσι τιμούμε το ίδιο το ελληνικό έθνος». Αλλά όπως προσέθεσε, «ο οφειλόμενος φόρος τιμής δεν μπορεί να εξαντλείται στις επετείους» αλλά χρειάζεται και συγκεκριμένες προσπάθειες και δράσεις.


Η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

Ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας
«Είναι προσωπική, παραταξιακή –τολμώ να πω εθνική– υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας ως «ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας». Και αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι «η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και από τους γείτονές μας μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη». «Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωμένη ανάγνωση της Ιστορίας. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ' εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή» κατέληξε.