20 Μάιος 2019, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2019, 19:25

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Αριστείδης Καρά)

Στη μεγάλη εκδήλωση «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη» της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παραβρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με χιλιάδες θεατές και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και της θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Μάλιστα, αμέσως πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης, ο πρωθυπουργός βρισκόταν στον Πειραιά για προγραμματισμένη ομιλία του, ωστόσο αμέσως μετά το τέλος της έσπευσε στο Ηρώδειο. Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στο Ηρώδειο κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ στο τέλος δεν δίστασε να πάει στα παρασκήνια, προκειμένου να συγχαρεί από κοντά τους καλλιτέχνες και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.

Τη συγκλονιστική εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Φώφη Γεννηματά, Σάββας Αναστασιάδης, Παύλος Χρηστίδης, Πάνος Καμμένος, Βασίλης Λεβέντης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Σταύρος Θεοδωράκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Λιάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Λαλιώτης, Δημήτρης Βίτσας, κ.ά.

Στις πρώτες σειρές του Ηρωδείου βρισκόταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Σάββας Καλεντερίδης, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και ο επίσκοπος Θεσπιών και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Συμεών.


(Φωτ.: star.gr / NDP)

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τόσοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Εκκλησίας παραβρέθηκαν σε μια τέτοια εκδήλωση, γεγονός που δείχνει ότι στα μεγάλα ζητήματα μπορεί να υπάρξει εθνική συναίνεση και κοινό μέτωπο. Η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση έδωσε σαφές μήνυμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για τη σημασία της διεθνοποίησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και τις σαφείς προθέσεις της χώρας για το ζήτημα.

Εξάλλου, το Σάββατο 18 Μαΐου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε έπειτα από δική του πρωτοβουλία με εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων στη Θεσσαλονίκη, στο γραφείο του στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η συνάντηση είχε θετικό αποτέλεσμα, ενώ ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων και εν ενεργεία πρωθυπουργού.