20 Μάιος 2019, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2019, 14:55

Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα (βίντεο)

  • Μνημεία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Ελλάδα και εξωτερικό
    Το μνημείο της Δράμας (φωτ.: Γιώργος Κικώτης)
  • Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα (βίντεο)
  • Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα (βίντεο)

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στη Δράμα, παραμονή της 19ης Μαΐου. Τη διοργάνωση της τελετής είχαν αναλάβει τα ποντιακά σωματεία της πόλης με την υποστήριξη του Δήμου Δράμας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Δημοτικό Κήπο, προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης.

Πολλά μέλη ποντιακών συλλόγων, φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας λάβαρα των σωματείων τους, παρευρέθηκαν τιμητικά δίπλα στο τρίπτυχο μνημείο, που παρουσιάζει όλη την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος μαζί με δύο νέα παιδιά.

Το μνημείο παρουσιάζει μέσα από τρεις ανάγλυφες παραστάσεις το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου. Στο κέντρο μια μαρμάρινη πλάκα σε σχήμα φλόγας και από κάτω μια μάνα, με το παιδί της αγκαλιά, συμβολίζουν την αισιοδοξία και τη συνέχιση του αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η αριστερή παράσταση είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά και απεικονίζει τους Ποντίους που εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες, ενώ η δεξιά δείχνει την ωμή πραγματικότητα της Γενοκτονίας.

Εκδηλωσεις