21 Μάιος 2019, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2019, 09:01

Συγκλονιστικός Ταμέρ Τσιλινγκίρ από το Σύνταγμα: Μας απειλούν με θάνατο. Δεν μας νοιάζει, έχουμε πεθάνει 353.000 φορές

  • Συγκλονιστικός Ταμέρ Τσιλινγκίρ από το Σύνταγμα: Μας απειλούν με θάνατο. Δεν μας νοιάζει, έχουμε πεθάνει 353.000 φορές
    Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Σύνταγμα (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Σας χαιρετώ όλους με αγάπη και σεβασμό». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο Σύνταγμα ανήμερα της 19ης Μαΐου ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ από τη Λιβερά της Ματσούκας, ο συγγραφέας και ακτιβιστής που δεν διστάζει να τα βάζει με το τουρκικό κράτος, γι’ αυτό και ζει αυτοεξόριστος στην Ελβετία.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μίλησε από καρδιάς και απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες: «Εγώ και οι φίλοι μου ζητάμε συγγνώμη πρώτα απ’ όλα για λογαριασμό των παππούδων και των γιαγιάδων μας, καθώς πριν από 100 χρόνια δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τους δικούς σας παππούδες και τις δικές σας γιαγιάδες. Ζητάμε συγγνώμη επειδή πιστέψαμε στα ψέματα που επί 100 χρόνια μας έλεγε το τουρκικό κράτος. Ζητάμε συγγνώμη επειδή εδώ και 100 χρόνια από το μέτωπο της Τουρκίας δεν μπορέσαμε να γίνουμε η δική σας φωνή, η φωνή των εξόριστων Ποντίων».

Χωρίς να διστάσει δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τη Γενοκτονία που διέπραξε ο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολίτες που επιμένουν να λένε την αλήθεια ενάντια στην ψεύτικη ιστορία με την οποία «ταΐζεται» ο λαός της Τουρκίας. Άλλωστε, όπως τόνισε, κάποιοι φοβούνται τις συγκεντρώσεις που γίνονται για τον Πόντο, τα βιβλία. Και πρόσθεσε: «Όσο όμως συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται ο αριθμός αυτών που λένε "είμαι Έλληνας". Στη Σαμψούντα, στην Κερασούντα, στην Τραπεζούντα, παντού οι Πόντιοι γράφουν "είμαστε ακόμη εδώ"».

Ταμέρ Τσιλινγκίρ: Εδώ και 100 χρόνια δεν υπάρχει στον Πόντο σπιθαμή γης που να μην την έχουν σκάψει. Έψαχναν θησαυρούς, ενώ ο μεγαλύτερος θησαυρός ήταν η ιστορία μας. Τρεις γενιές μεγάλωσαν με τα ψέματά τους.

Ο συγγραφέας και ακτιβιστής τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ζήσει ο Πόντος, κάτι που θα συμβεί μόνο με την παρουσίαση της Γενοκτονίας σε όλον τον κόσμο και με την απόδοση δικαιοσύνης. «Έχετε καθήκον να μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες του κόσμου, και στα τουρκικά, οι επιστημονικές έρευνες, ώστε να γίνει ξεκάθαρη στη διεθνή κοινή γνώμη η πραγματικότητα», υπογράμμισε, και ζήτησε από όλες τις οργανώσεις και τους διανοούμενους «να στρέψουν το πρόσωπο προς τον Πόντο» και να αναλάβουν δράση ώστε η Τουρκική Δημοκρατία να προχωρήσει στην αναγνώριση, αλλά και οι πολίτες να μάθουν τι έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους και να ζητήσουν συγγνώμη κάνοντας αυτοκριτική. «Όσο αυτό δεν συμβαίνει, δεν είναι δυνατό να υπάρξει δημοκρατία για τους Τούρκους που ζουν σε αυτήν τη γη», εξήγησε.


(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Η ομιλία του Ταμέρ Τσιλινγκίρ έκλεισε με πέντε προτάσεις γεμάτες συναισθηματική φόρτιση, οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που βρέθηκε στο Σύνταγμα: «Μετά από κάθε συγκέντρωση, μετά από κάθε ομιλία, μας απειλούν με θάνατο. Νομίζουν ότι με τις απειλές του θανάτου θα μας φοβίσουν και θα παραιτηθούμε. Εμείς πεθάναμε πραγματικά 353.000 φορές, δεν θα φοβηθούμε να πεθάνουμε μία φορά ακόμη. Χαιρετίσματα στους 353.000 ανθρώπους χωρίς τάφο, χαιρετίσματα σε όσους ζουν στον Πόντο και τον κάνουν να ζει, χαιρετίσματα στα βουνά του Πόντου, χαιρετίσματα στον Πόντο. Θα κερδίσουμε!».

Γεωργία Βορύλλα

Εκδηλωσεις