20 Μάιος 2019, 07:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2019, 07:39

Βούλιαξε το Σύνταγμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων – Συναίσθημα, μνήμη και μηνύματα

  • Βούλιαξε το Σύνταγμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων – Συναίσθημα, μνήμη και μηνύματα
    (Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Ποια εικόνα μπορείς να δώσεις στη μνήμη 100 χρόνια μετά; Είναι η εικόνα των κοριτσιών και των αγοριών με τις μπλούζες με το «G» για τη Γενοκτονία; Είναι η εικόνα ενός μικρού κοριτσιού –όχι πάνω από 5 χρόνων– που φορούσε τη φορεσιά των γυναικών του Πόντου; Είναι αυτοί που κρατούσαν μια μεγάλη ελληνική σημαία, ή μήπως εκείνοι που κρατούσαν μια σημαία με τον μονοκέφαλο αετό; Είναι μήπως η εικόνα ενός Τούρκου αυτοεξόριστου που ζητά συγγνώμη για τα όσα έκαναν οι δικοί του πρόγονοι έναν αιώνα πριν, και το κάνει αντικρίζοντας από την εξέδρα το κενοτάφιο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας;

Ή είναι η εκκωφαντική σιωπή στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας στην ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 νεκρών;

Είναι όλα τα παραπάνω, και ακόμα περισσότερα. Είναι οι ιστορίες των παππούδων, οι μαρτυρίες στα βιβλία, οι απανωτοί ξεριζωμοί για όσους βρήκαν μια νέα πατρίδα στην πρώην ΕΣΣΔ, είναι ό,τι κινητοποίησε χθες τον καθέναν και την καθεμία να δώσει το παρών στο Σύνταγμα, στη μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Και ήταν πραγματικά μια μεγάλη εκδήλωση – το αποδεικνύει ο πρωτοφανής όγκος του κόσμου και ο παλμός στην πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε τον ανένδοτο αγώνα του ενάντια στους Ευρωπαίους, και κυρίως στους Έλληνες, που με τη Συνθήκη των Σεβρών είχαν διασφαλίσει σημαντικά κέρδη, αλλά και έναν ανένδοτο ενάντια στον σουλτάνο. «Φάτε πουλιά, φάτε πουλιά, τον ήρωα τον έρμο, γενναίο θαλασσόμαχο και κι Ακρίτα τιμημένο, στον πόλεμο τραντέλλενας, στη μάχη σαν λιοντάρι» είναι η απόδοση στα νέα ελληνικά των στίχων του «Αητέντς επαραπέτανεν» που ακούστηκε στο Σύνταγμα.


(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Κορυφαίες στιγμές και αυτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν οι δύο αλλαγές φρουράς με τους Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη και με τους Εύζωνες που φορούσαν τα «λευκά», την επίσημη φουστανέλα για τις γιορτές, τις Κυριακές και τις αργίες. Ο κόσμος κυριολεκτικά στριμώχτηκε για μια φωτογραφία με τα επίλεκτα μέλη της Προεδρικής Φρουράς που και φέτος απέδωσαν τιμές στους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Από το κεντρικότερο σημείο της χώρας στέλνουμε μήνυμα μνήμης και μήνυμα αγώνα. Ο Δήμος Αθηναίων, ο πρώτος δήμος της χώρας, με πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα τοποθετήσει μνημείο στο κέντρο της πρωτεύουσας το οποίο πολύ σύντομα θα αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό», τόνισε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας. Μήνυμα μνήμης έδωσε και η φλόγα που έφτασε από το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το μνημείο του Πειραιά, του λιμανιού στο οποίο αποβιβάστηκαν οι πρόσφυγες.

«Βρισκόμαστε εδώ αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και για να φωνάξουμε δυνατά "Σταματήστε να πλαστογραφείτε την ιστορία". Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας και δεν πρέπει κανένας να μένει αναξιοποίητος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.


(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Κεντρικός ομιλητής στη φετινή εκδήλωση μνήμης στο Σύνταγμα ήταν ένας άνθρωπος που αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία καθώς η φωνή του ενοχλεί πολύ την τουρκική Προεδρία: ο συγγραφέας και ακτιβιστής Ταμέρ Τσιλινγκίρ έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι καλός φίλος της Ελλάδας. «Καταρχάς σας οφείλουμε μια συγγνώμη. Εγώ και οι φίλοι μου ζητάμε συγγνώμη πρώτα απ’ όλα για λογαριασμό των παππούδων και των γιαγιάδων μας, καθώς πριν από 100 χρόνια δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τους δικούς σας παππούδες και τις δικές σας γιαγιάδες. Ζητάμε συγγνώμη επειδή πιστέψαμε στα ψέματα που επί 100 χρόνια μάς έλεγε το τουρκικό κράτος», είπε κερδίζοντας το χειροκρότημα. Σε μια ομιλία από καρδιάς, συγκινησιακά φορτισμένη και με αναφορές στον Πόντο όπου ζει, ο Τσιλινγκίρ ζήτησε δικαιοσύνη, διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και μια συγγνώμη και από το τουρκικό κράτος.

Τσιλινγκίρ: Μετά από κάθε συγκέντρωση, μετά από κάθε ομιλία, μας απειλούν με θάνατο. Νομίζουν ότι με τις απειλές του θανάτου θα μας φοβίσουν και θα παραιτηθούμε. Εμείς πεθάναμε πραγματικά 353.000 φορές, δεν θα φοβηθούμε να πεθάνουμε μία φορά ακόμη.

Γι’ αυτούς τους 353.000 που δεν έχουν τάφο η ποντιακή λύρα έπαιξε το «’Πάρθεν η Ρωμανία» με τον κόσμο να τραγουδάει μαζί το μοιρολόι. Στην εκδήλωση του Συντάγματος συμμετείχαν η φιλαρμονική και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η παραδοσιακή χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και οι λυράρηδες Ηλίας Υφαντίδης, Γιώργος Κουλαξουζίδης, Γιάννης Ταηλαχίδης, Χρήστος Ναβροζίδης και Κωνσταντίνος Ορφανίδης, συνοδευόμενοι από τον ταουλτζή Παναγιώτη Κοπαλίδη.

Τον πυρρίχιο που τράνταξε τον Άγνωστο Στρατιώτη τον χόρεψαν χορευτές του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Όμηρου Παχατουρίδη. Στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.


(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρευρέθη ο υπασπιστής του, αντισυνταγματάρχης τεθωρακισμένων Στέφανος Λιπόπουλος. Τη Βουλή εκπροσώπησε ο Γιώργος Μαυρωτάς, την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Τραγάκης, τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου, το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, την Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης και τους ΑΝΕΛ ο Λουκάς Αντώναρος. Επίσης, παρόντες ήταν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Κουμουτσάκος, και Σοφία Βούλτεψη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου. Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Αράπης. Εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης. Από την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων συμμετείχε ο πρόεδρος Κυριάκος Μπατσάρας, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος η πρόεδρος Χριψιμέ Χαρουτιουνιάν, από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Παντέλας. Τέλος, στο Σύνταγμα βρέθηκαν ο πρωτοπρεσβύτερος προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, ο μητροπολίτης ΓΟΧ Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος, και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Γεωργία Βορύλλα

Gallery
Εκδηλωσεις