20 Μάιος 2019, 01:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2019, 02:35

Λαοθάλασσα στη λαμπαδηφορία για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Καβάλα

  • Λαοθάλασσα στη λαμπαδηφορία για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Καβάλα
    (Φωτ.: kavalapost.gr)

Με την καθιερωμένη πλέον λαμπαδηφορία, η Καβάλα τίμησε την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει, όπως κάθε χρόνο, τα ποντιακά σωματεία Καβάλας, με την υποστήριξη του δήμου.

Η λαμπαδηφορία ξεκίνησε από το άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου» και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ελευθερίας.

Το απόγευμα της 17ης Μαΐου οι ποντιακοί σύλλογοι Καβάλας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και την υποστήριξη της κοινότητας των Αρμενίων πραγματοποίησε λαμπαδηφορία στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η πομπή ξεκίνησε από το άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου με κατεύθυνση την πλατεία Ελευθερίας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης.

Στο βήμα ανέβηκε ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Στέφανος, ο οποίος τόνισε: «Ο πόνος που έφεραν οι πρόγονοί μας στους τόπους μας είναι το μέλλον μας, γιατί χωρίς ρίζες το δέντρο δεν ανασταίνεται. Η ιστορία είναι αυτή που τους κράτησε ζωντανούς τόσους αιώνες. Η πατρίδα μας στο πνεύμα, στην αλήθεια, στον πολιτισμό και στη ζωή είναι όλη Πόντια, Θρακιώτισσα, Μικρασιάτισσα…».


(Φωτ.: kavalapost.gr)

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ομιλία για τη Γενοκτονία από τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου Γεώργιο Κυριακίδη, απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών, και ο χορός σέρρα από τα ποντιακά σωματεία.