19 Μάιος 2019, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2019, 16:31

Το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Εικόνα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Περιφέρεια Κρήτης)

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού. Μετά από την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, και την ιστορική αναφορά από την ιστορικό Ιωάννα Αϊνατζοπούλου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τους βουλευτές Ηρακλείου, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, τον δήμαρχο Ηρακλείου, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών Αρχών-Σωμάτων Ασφαλείας, τις ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, των ποντιακών σωματείων-συλλόγων Ηρακλείου, των μικρασιατικών και των αντιστασιακών οργανώσεων.

«Σήμερα, είναι ημέρα μνήμης, τιμής και απόδοσης σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό. Θυμόμαστε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που θυσιάστηκαν πέφτοντας θύματα του τουρκικού εθνικισμού και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Ο αγώνας όλων των Ελλήνων όπου γης πρέπει να είναι συνεχής για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Η επέτειος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης. Ας αποτελέσει η φετινή 19η Μαΐου υπενθύμιση ότι στη μακραίωνη ιστορία μας οι Έλληνες αν και υποφέραμε βαριά χτυπήματα και αντιμετωπίσαμε ανυπέρβλητα εμπόδια μέσα από κοινούς αγώνες προχωρήσαμε μπροστά. Είναι λοιπόν σήμερα δικό μας καθήκον με εθνική ομοψυχία να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη και την ενότητα του ελληνικού έθνους. Ενότητα απαραίτητη, ώστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την εμβέλεια του ελληνισμού, των ιδεών και των αξιών που περικλείει, στο διηνεκές».