19 Μάιος 2019, 17:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2019, 17:01

Δήμος Βόλβης: Έντυπα για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα ενημερώνουν τους επισκέπτες το καλοκαίρι

  • Δήμος Βόλβης: Έντυπα για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα ενημερώνουν τους επισκέπτες το καλοκαίρι
    Ο δήμαρχος Βόλβης καταθέτει στεφάνι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας (φωτ.: Facebook / Διαμαντής Ι. Λιάμας)

Με τη διανομή ειδικών εντύπων και σε συνεργασία με ποντιακές οργανώσεις θα ενημερώνονται φέτος το καλοκαίρι για τη Γενοκτονία των Ποντίων οι τουρίστες που θα επισκεφτούν τον Δήμο Βόλβης, όπως προανήγγειλε ο δήμαρχος της περιοχής Διαμαντής Λιάμας, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιήθηκαν σήμερα για την επέτειο των 100 χρόνων.

Στόχος της δράσης η συμβολή του Δήμου Βόλβης στην προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Ειδικότερα, ο Δ. Λιάμας δήλωσε: «Η 19η Μαΐου 2019 μένει χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, ως η επέτειος μιας από τις πιο αποτρόπαιες στιγμές της ανθρωπότητας. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί μνημείο βαρβαρότητας για όλο τον κόσμο. Αποτελεί ευθύνη όλων εμάς, να επιτύχουμε την καθολική αναγνώρισή της σε όλες τις γωνιές του κόσμου, φωνάζοντας "ποτέ ξανά". Για τις ψυχές των εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που χάθηκαν τόσο άδικα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε να ακουστεί μια ειλικρινής συγνώμη από τους θύτες αυτής της ανήκουστης πράξης. Ο Δήμος Βόλβης περιέχει στα σπλάχνα του περήφανους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας.

»Ελληνίδες και Έλληνες του Πόντου, που έστησαν τα σπιτικά τους, δημιούργησαν ολόκληρα χωριά από το μηδέν, μετατράπηκαν σε βασικούς πυλώνες της κοινωνίας μας και της Ελλάδας. Σε όλους αυτούς δίνουμε τον λόγο μας ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το καθήκον μας απέναντί τους. Δεσμεύομαι ότι τη φετινή τουριστική σεζόν, σε συνεννόηση με τις ποντιακές οργανώσεις του δήμου μας, θα ενημερώσουμε τους τουρίστες που θα μας επισκεφτούν με ειδικά φυλλάδια, συμβάλλοντας στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Έξω από το δημαρχείο Βόλβης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο τον Δήμο Βόλβης. Στον Σταυρό, έδρα του δήμου, ο δήμαρχος, εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων και τοπικές αρχές κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο μπροστά από το δημαρχείο, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε Ανοιξιά, Ασπροβάλτα, Βαμβακιά, Λίμνη και Ξηροπόταμο.