19 Μάιος 2019, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2019, 12:32

Με κεριά αναμμένα η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Με κεριά αναμμένα η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: ΕΠΟΝΑ)

Είναι η στιγμή που δεκάδες νέοι, αλλά και πολλοί περαστικοί, αποτίουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο λόγος για την καθιερωμένη ολονυχτία της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, ξημερώματα της 19ης Μαΐου, στο ενημερωτικό περίπτερό της, στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας. Μια ιδιαίτερη στιγμή για τους Ποντίους. Θέλουν -όπως σε μια κηδεία, το τελευταίο βράδυ του νεκρού στο σπίτι του- να κρατήσουν αγρυπνία δίπλα του, να τον συντροφεύσουν τη νύχτα πριν από τον μεγάλο αποχωρισμό.

Η βραδιά κύλησε με σκοπούς και μοιρολόγια ανάλογα με το ύφος της ημέρας, αλλά και πολλές προσωπικές ιστορίες των νέων.

Λίγο μετά το τέλος της παράστασης «100 χρόνια ανέσπερης μνήμης», που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας Πειραιά, από το ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, οι νεολαίοι κατευθύνθηκαν στο ενημερωτικό τους περίπτερο που διατηρούν από τη Δευτέρα 13 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος. Τα φώτα χαμήλωσαν και ο καθένας τους έφερε στο νου τους αδικοχαμένους προγόνους του. Με τον πόνο να φωλιάζει στις καρδιές τους, έστειλαν το μήνυμα πως τίποτα δεν ξεχνιέται αν δεν το αφήσεις να χαθεί στη λήθη.

Στη συνέχεια άναψαν κεριά που σχημάτιζαν τον αριθμό 100, όσα και τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την τραγική αυτή περίοδο, και έκατσαν εκεί μέχρι το ξημέρωμα. Σήμερα η ΕΠΟΝΑ θα παρευρεθεί στις 17:30, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ποντίων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ.