19 Μάιος 2019, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2019, 11:39

Μάγεψε και συγκίνησε η εκδήλωση στο μνημείο του Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Μάγεψε και συγκίνησε η εκδήλωση στο μνημείο του Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: in.gr)
  • Μάγεψε και συγκίνησε η εκδήλωση στο μνημείο του Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
  • Μάγεψε και συγκίνησε η εκδήλωση στο μνημείο του Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης», με την υπογραφή του Ηλία Υφαντίδη, παρουσιάστηκε χθες στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων Πόντου στην Πλατεία Αλεξάνδρας (Ακτή Κουντουριώτου) στον Πειραιά, για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το μουσικό-αφηγηματικό δρώμενο διοργανώθηκε από το ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με τη υποστήριξη του Δήμου Πειραιά.

Όσοι παρευρέθηκαν, δεν δήλωσαν απλά παρόντες σε μια εκδήλωση που έχουν ξαναδεί. Βρέθηκαν μπροστά στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, 100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία.

Ο Ηλίας Υφαντίδης μαζί με διάσημους μουσικούς και καλλιτέχνες κατάφερε να μεταφέρει τους χιλιάδες θεατές σε εκείνες τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η παράσταση που δόθηκε ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες που μαρτύρησαν στη γη του Πόντου «…γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν…».


(Βίντεο: OneTV)

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσίασε συνθέσεις της, κάποιες από τις οποίες είναι γραμμένες για τον Πόντο, ενώ η Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο με διεθνή καριέρα, ξεσήκωσε το κοινό με την θεσπέσια φωνή της. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου, έμπειρη καλλιτέχνιδα στις χορωδίες παραδοσιακής μουσικής, έβαλε τη δική της μουσική πινελιά, κάτι που επίσης έκαναν η Βασιλική Καρακώστα, η Μαρία Κοντογιαννοπούλου, ο Κώστας Αγέρης και ο ίδιος ο δημιουργός του δρώμενου Ηλίας Υφαντίδης. Ο Κ. Αγέρης μάλιστα παρουσίασε το νέο του τραγούδι, αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πόντο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χριστιανική και Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (χοράρχης ο Μιχάλης Μακρής), συγκίνησαν το κοινό. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι – ούτι), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Χάρης Λαμπράκης (πνευστά), Γιώργος Κουλαξουζίδης (ποντιακή λύρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).


(Φωτ.: in.gr)

Αφηγητές της παράστασης ήταν οι Άννα Καλαϊτζόγλου, Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη και Θοδωρής Ευστρατιάδης, ενώ στα δρώμενα και τους χορούς τον πρώτο λόγο είχαν χορευτές του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο δωρητής του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ.