19 Μάιος 2019, 08:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2019, 08:12

Εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αξιούπολη

  • Εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αξιούπολη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Παιονίας συνδιοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και τιμής το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2019 στην αίθουσα του Ιερού Ναού Άξιον Εστίν στην Αξιούπολη.

Ο εισηγητής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Μεντρός Χαλατζιάν επισήμανε πως η βαθιά θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων του Πόντου ήταν και είναι το «αγκάθι» των Τούρκων και όσον αφορά τη Γενοκτονία Ποντίων, τα θύματα ήταν κατά πολύ περισσότερα από 353.000 άτομα. Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε φυσικά και στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης και ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι: Ποντιακός Σύλλογος Αξιούπολης «Τραντέλλενες», Ποντιακός Σύλλογος Γουμένισσας «Διογένης ο Σινωπεύς», Ποντιακός Σύλλογος Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας», Ποντιακός σύλλογος Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλυριάς, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιάς, Πολιτιστική Εταιρία Πηγής.