5 Μάρτιος 2014, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:29

Το νέο όχι της Γερμανικής Βουλής για τις πολεμικές αποζημιώσεις

  • Τον Μάρτιο το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το νέο όχι της Γερμανικής Βουλής για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Νέο «όχι» της Γερμανικής Βουλής στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Καμπέντερ, σε σχετική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).

Η απάντηση δόθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν από την έλευση του Γερμανού Προέδρου στη χώρα μας και παρά την ύπαρξη του πορίσματος Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής που αποκάλυψε την Κυριακή η Realnews και που αφήνει ορθάνοιχτο το θέμα, παρά τις επίσημες αρνήσεις της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με την απάντησή του στο Die Linke λέει “όχι” τόσο στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, όσο και στην αποζημίωση των θυμάτων και τις γερμανικές επανορθώσεις-κατ’ ουσίαν και στα 11 ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές της αριστεράς.

Το Βερολίνο, δηλαδή, κατ’ ουσίαν ναρκοθετεί την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στη χώρα μας, αφού τον δεσμεύει αρνητικά σε οποιαδήποτε υπόσχεση για τις κατοχικές οφειλές στην Ελλάδα, αν και οποιαδήποτε θετική δήλωση θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει στο μέλλον η Αθήνα.

Παράλληλα καθιστά ακόμα πιο αναγκαίο από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει επισήμως το θέμα, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ.

Ήδη το θέμα προτίθεται να θέσει στον Γερμανό Πρόεδρο ο Μανώλης Γλέζος, ενώ απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: real.gr