18 Μάιος 2019, 22:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2019, 21:25

Ερντογάν για 19η Μαΐου: Διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς

  • Ο Ερντογάν δεν αποδέχεται την παραίτηση Σοϊλού
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Bartlomiej Zborowski)

«Διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς» δηλώνει προκλητικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με γραπτό του μήνυμα για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Mία μέρα πριν μεταβεί στην Σαμψούντα για τους «μεγάλους εορτασμούς» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του τουρκικού απελευθερωτικού αγώνα, ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για «ημέρα της εθνικής βούλησης, της ομοψυχίας και της εθνικής αφύπνισης».

Το μήνυμα του Ερντογάν έχει ως εξής:«Ζήτω η ελεύθερη, η ανεξάρτητη και η ισχυρή Τουρκία. Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα που πριν από 100 χρόνια ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, φτάνοντας στη Σαμψούντα, ξεκίνησε τον εθνικό μας αγώνα. Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα που διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς, είναι η ημέρα της εθνικής βούλησης, της ομοψυχίας και της εθνικής αφύπνισης. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα της ανάστασης του έθνους μας. Η 19η Μαΐου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας».

Απευθυνόμενος στην τουρκική νεολαία, ο Ερντογάν υπογραμμίζει: «Αγαπητοί νέοι. Όπως και χθες, έτσι και σήμερα εσείς θα προστατεύσετε αυτή τη χώρα ενάντια στις εστίες του κακού και την προδοσία κατά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας».

Anadolu: Ελληνική πυραυλάκατος παρενόχλησε κορβέτα
Στο μεταξύ, για «παρενόχληση» ελληνικής πυραυλακάτου σε τουρκική κορβέτα στο «νότιο Αιγαίο» κάνει λόγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Σε τηλεγράφημά του, αναρτώντας μάλιστα και βίντεο που όπως υποστηρίζει προέρχεται από τις κάμερες του τουρκικού πλοίου, αναφέρει ότι πρόκειται για την πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης». Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο, η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε την τουρκική κορβέτα «Μπουργκάζαντά» μέσα σε «διεθνή ύδατα στο νότιο Αιγαίο».

«Η ελληνική πυραυλάκατος πλησίασε την τουρκική κορβέτα στα 200 μέτρα από την αριστερή πλευρά, αλλά αναγκάστηκε τελικά να απομακρυνθεί από την περιοχή μετά τις προειδοποιήσεις ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» σχολιάζει το πρακτορείο. Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν ευρέως το θέμα. Φυσικά, δεν πιστοποιείται ούτε η ημερομηνία του βίντεο, ούτε εάν το περιστατικό συνέβη όντως στο Αιγαίο και όπως το παρουσιάζει το Anadolu. Η κορβέτα «Μπουργκάζαντά» συμμετέχει στη ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» που διεξάγει η Άγκυρα από τις 13 Μαΐου.