18 Μάιος 2019, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2019, 16:59

Η ΕΡΤ3 στο Μακροχώρι Ημαθίας: «Κυριακή στο χωριό», αφιερωμένη στον Πόντο

  • Η ΕΡΤ3 στο Μακροχώρι Ημαθίας: «Κυριακή στο χωριό», αφιερωμένη στον Πόντο
    (Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτήν την Κυριακή, η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» της ΕΡΤ3 ταξιδεύει στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, σ’ ένα χωριό που αποτέλεσε κομβικό σημείο κατά το παρελθόν, το Μακροχώρι. Πρόσφυγες με καταγωγή από τη Νικομήδεια, τον Πόντο γενικότερα, και την Ανατολία, αύξησαν κατά πολύ τον ντόπιο πληθυσμό και με τα ήθη και έθιμα που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες, έδωσαν άλλο χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Αυτήν την παράδοση θα παρουσιάσει η γνωστή ταξιδιωτική εκπομπή στο επεισόδιο της Κυριακής 19 Μαΐου (13:30). Θα είναι ένα πολιτιστικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης. «Επιστρέφουμε στα παλιά και καλωσορίζουμε την άνοιξη με τα χελιδονίσματα των μικρών παιδιών, γυρνώντας μαζί τους από σπίτι σε σπίτι», αναφέρουν οι συντελεστές της εκπομπής.

Σημειώνουν ακόμη πως στο επεισόδιο της Κυριακής «θα βιώσουμε την προετοιμασία της νύφης όπως γινόταν στην περιοχή του Ακ Νταγ Μαντέν, συνοδεία μουσικής και θα γευτούμε παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα» και παράλληλα «θα χορέψουμε χαρακτηριστικούς ποντιακούς χορούς υπό τον ήχο του νταουλιού και της λύρας, αφού οι μνήμες ζωντανές, εξακολουθούν να υπάρχουν και να ζουν μέσα μας».

Δείτε το τρέιλερ: