18 Μάιος 2019, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2019, 19:45

Ν. Ασλανίδης για την «Μπάντα»: Να μαθευτεί η ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  • Ν. Ασλανίδης για την «Μπάντα»: Να μαθευτεί η ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κερασούντας (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Να μαθευτεί επιτέλους η ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο ταξιδεύει Η μπάντα, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού και ΕΡΤ. Με αφορμή τη 19η Μαΐου 2019 και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο δημιουργός της μπάντας μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ντοκιμαντέρ.

Οι αποκαλύψεις τράβηξαν και το ενδιαφέρον ακτιβιστών της Άγκυρας, αλλά τελικά πριν λίγες μέρες το «βαθύ κράτος» της χώρας μπλόκαρε την προβολή της ταινίας στην Τουρκία.

«Η μπάντα παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας του Πόντου. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Επιστρατεύτηκε βίαια από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, τον Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος έμπαινε στα χωριά με τη μπάντα να παίζει τουρκικά εμβατήρια και αυτός με τους τσέτες έσφαζε τους άμαχους Έλληνες...

»Στο τέλος έσφαξε και όλους τους μουσικούς της ορχήστρας για να μη μαρτυρήσουν τα εγκλήματά του. Σώθηκε ως εκ θαύματος μόνο ένας, ο οποίος και αποκάλυψε τα εγκλήματα του Τοπάλ Οσμάν. Συνολικά, ο Τοπάλ Οσμάν με τους τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες! Δυστυχώς αυτή η ιστορία ήταν άγνωστη, γι’ αυτό πολλοί που είδαν το ντοκιμαντέρ το χαρακτηρίζουν αποκαλυπτικό».

Όπως είπε ο Ν. Ασλανίδης, το ντοκιμαντέρ «ασχολείται με την ιστορία του μοναδικού ανθρώπου που επέζησε από τη φιλαρμονική της Κερασούντας. Είναι μια ιστορία από έναν άνθρωπο που έζησε δίπλα στον Τοπάλ Οσμάν με το πιστόλι στον κρόταφο... Είδε όλες τις σφαγές, τις ληστείες, τους βιασμούς και περιγράφει τα γεγονότα όπως ακριβώς τα έζησε. Εγώ σε αυτήν την ιστορία δεν πρόσθεσα ούτε μία λέξη. Ήθελα το ντοκιμαντέρ να αποτελέσει έναν αδιάψευστο μάρτυρα της γενοκτονίας και να αποστομώσει όλους όσους την αμφισβητούν εντός και εκτός των συνόρων».

Σε ό,τι αφορά την αφορμή για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, ο Ν. Ασλανίδης είπε ότι η σπίθα ήταν το βιβλίο που εξέδωσε το 1965 ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο μοναδικός που επέζησε από την ορχήστρα. «Μόλις το διάβασα, συγκλονίστηκα στην κυριολεξία και αποφάσισα να κάνω το ντοκιμαντέρ για να το παρουσιάσω στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν αμέσως και κράτησαν δυο χρόνια... Στο φεστιβάλ ο κόσμος που το είδε συγκλονίστηκε, γι αυτό και το ψήφισε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Πήραμε δύο βραβεία και αμέσως μετά άρχισαν οι προσκλήσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό».

Στα γυρίσματα συμμετείχαν 80 εθελοντές και ερασιτέχνες ηθοποιοί. «Και άλλοι βοήθησαν πίσω από τις κάμερες και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Εάν δεν ήταν οι εθελοντές δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ. Αυτό όμως δείχνει και την αδυναμία του οργανωμένου ποντιακού χώρου, που δεν κατάφερε ούτε στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία να ενωθεί και να κάνει κάτι πιο οργανωμένο και επαγγελματικό, μια κινηματογραφική ταινία για παράδειγμα, που σίγουρα θα είχε καλύτερα αποτελέσματα».

Μεγάλο ενδιαφέρον σε Ελλάδα και εξωτερικό
Σύμφωνα με τον Ν. Ασλανίδη, για την προβολή του ντοκιμαντέρ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Μέχρι τώρα έχω ταξιδέψει σε περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά για προβάλλουμε τη «Μπάντα» με ελεύθερη είσοδο και στο τέλος του μήνα θα πάμε στη Γερμανία. Έχουμε πρόσκληση να πάμε στη Σουηδία, ενώ προβολές θα γίνουν και σε ΗΠΑ, Ρωσία και Αυστραλία». Όσο για τη συνέχεια, το 2019 η «Μπάντα» θα παίζει σε πόλεις και χωριά για να ακουστεί από όλους.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, ποιος «ακούει» αυτήν την μπάντα; Σύμφωνα με τον Ν. Ασλανίδη, «οι αποδέκτες είναι εντός και εκτός Ελλάδος. Στην Ελλάδα πρέπει να την ακούσουν οι κυβερνώντες και να βάλουν επιτέλους την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου στα σχολικά βιβλία.

»Στην Τουρκία πρέπει να την ακούσουν οι γείτονές μας και να ζητήσουν συγνώμη για τη Γενοκτονία όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

»Όσο δεν αναγνωρίζουν τις γενοκτονίες που διέπραξαν, θα συνεχίζουν την ίδια τακτική, όπως είδαμε να συμβαίνει στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο, στο Κουρδιστάν, στη Συρία... Πρέπει κάποια στιγμή οι γείτονές μας να συμφιλιωθούν με την ιστορική αλήθεια».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Τσίγγανας.
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.