18 Μάιος 2019, 14:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2019, 00:45

Τσίπρας σε Ποντιακά Σωματεία: Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από τους γείτονές μας

  • Τσίπρας σε Ποντιακά Σωματεία: Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από τους γείτονές μας
    Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους ποντιακών σωματείων στο ΥΜΑΘ (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Pixel/STR)

Συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπροσώπους του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ερευνητικών φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό είχε το πρωί ο πρωθυπουργός στο γραφείο του στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη. «Αύριο είναι μια πολύ σπουδαία μέρα για τον ελληνισμό συνολικά, όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό. Είναι μια μέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων τον ενημέρωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που συναντώνται με πρωθυπουργό, και εκείνος απάντησε ότι πραγματικά δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι από τη δεκαετία του 1990 ομοφώνως η Βουλή των Ελλήνων με νόμο έχει ανακηρύξει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, και δήλωσε η ελληνική Πολιτεία δεν ζητά σήμερα εκδίκηση για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Και συμπλήρωσε: «Ζητούμε, όμως, δικαιοσύνη. Ζητούμε το ελάχιστο: Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα από όλους. Εγώ θα τολμούσα να πω να αναγνωριστούν και από τους γείτονές μας, διότι η γνώση της Ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, καθώς και να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά στο μέλλον».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, τονίζοντας ότι αναμένεται να ανοίξει σύντομα για το κοινό.

Υπογράμμισε δε ότι η μνήμη και η συνεργασία είναι η προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Ακόμη, παρατήρησε ότι αυτές τις μέρες δεν τιμούμε μόνο τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και τους χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν στη Ελλάδα. Όπως είπε, η ελληνική πολιτεία άνοιξε την αγκαλιά της και τους υποδέχτηκε, αλλά υπήρξαν και διακρίσεις, κυνηγητό.

«Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, γιατί ο χθεσινός ρατσισμός κατά των Ποντίων είναι, ενδεχομένως, σήμερα ρατσισμός κατά άλλων πολιτών. Άρα, λοιπόν, να θυμόμαστε όλες τις πλευρές, να κρατάμε όμως στη συλλογική μνήμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγκάλιασε το προσφυγικό στοιχείο και των Ποντίων και όσων ήρθαν από τη Μικρά Ασία μετά την Καταστροφή», δήλωσε.

Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να κρατήσουμε έντονο στη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση το γεγονός ότι ούτε οι διωγμοί, ούτε οι κακουχίες, ούτε οι διακρίσεις εμπόδισαν τον ποντιακό ελληνισμό να αποδείξει τη φλόγα που κρύβει μέσα στην ψυχή του.

«Οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στην Ελλάδα, στα Γράμματα, στις Τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, στην ενδυνάμωση των προοδευτικών αγώνων της εργατικής τάξης εκείνη την περίοδο, στη στερέωση της Δημοκρατίας και της προόδου στον τόπο μας. Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η προσφυγιά άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό και σήμερα πρέπει όλοι μας να σταθούμε με σεβασμό και προς τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και μπροστά στον Ποντιακό Ελληνισμό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Βουλή φωταγωγείται στα χρώματα του Πόντου
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αύριο, Ημέρα Μνήμης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το κτήριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Πόντου. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την Έδρα Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπής από μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους ποντιακών σωματείων και ζήτησε να προτείνουν πρόσωπα για τη στελέχωση της. Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει την πρόταση να δημιουργηθούν δύο Μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.

Επίσης, να αναδειχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων, στην Αρετσού της Καλαμαριάς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες και να στηθεί ένα μνημείο.


(Φωτ.: Twitter / Prime Minister GR)

Θετική η αντίδραση των Ποντιακών Σωματείων
Στο σύνολο τους τα ποντιακά σωματεία που συμμετείχαν δια των εκπροσώπων τους χαρακτήρισαν εξαιρετική και συγκινητική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, του χάρισαν μια ποντιακή λύρα και μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βλάσης Αγτζίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.