18 Μάιος 2019, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2019, 14:59

Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα «νύφη» της Αυστραλίας

  • Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα «νύφη» της Αυστραλίας
    Η Αγγ. Φράγκου σε νεαρή ηλικία (φωτ.: neoskosmos.com)

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η γιαγιά Αγγέλα, η πιο ηλικιωμένη «νύφη» της Αυστραλίας. Η Αγγελική Φράγκου, που γεννήθηκε στο χωριό Περδίκι της Ικαρίας το Νοέμβριο του 1915 και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1949 αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, πέθανε σε ηλικία 104 ετών, έχοντας δίπλα της παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

«Η μητέρα μου ήταν μια δυναμική, πεισματάρα, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη γυναίκα που αγαπούσε τους ανθρώπους και τη ζωή. Με αξιοπρέπεια έζησε με αξιοπρέπεια έφυγε» λέει συγκινημένη η κόρη της Σοφία Λυμπέρη, η οποία ταξίδεψε από την Ελλάδα για να βρίσκεται κοντά στην ηλικιωμένη μητέρα της και να της κλείσει τα μάτια τον περασμένο μήνα (19/4).

«Ήρθα νύφη με το αραβικό πλοίο "Μιρς" και αφού παντρευτήκαμε με τον σύζυγό μου αποκτήσαμε δύο παιδιά και δουλέψαμε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια μας και εμάς τους ίδιους» είχε πει στον Νέο Κόσμο η γιαγιά Αγγέλα, πριν από ενάμιση χρόνο όταν γιόρτασε τα 103α γενέθλιά της. Παρά τα χρόνια και τις χαρές που της χάρισε η Αυστραλία η αειθαλής Ικαριώτισα δεν έπαψε ποτέ να λατρεύει την Ελλάδα. Όπως είχε δηλώσει η ίδια, είχε βιώσει πολύ έντονα συναισθήματα όταν επέστρεψε για λίγο στην πατρίδα, το 1974 και αργότερα το 1989.

Η γιαγιά Αγγέλα ζούσε μόνη στο δικό της σπίτι, σε ένα μικρό προάστιο της Αδελαΐδας. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, καλλιεργούσε τον δικό της κήπο με φρούτα και λαχανικά, φρόντιζε το νοικοκυριό της και συχνά πυκνά χανόταν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων που τόσο αγαπούσε, γιατί –όπως έλεγε– της κρατούσαν την καλύτερη συντροφιά.