17 Μάιος 2019, 18:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2019, 17:34

Αποστολάκης: Αναβάθμιση των Mirage και ενίσχυση στόλου με φρεγάτες

  • Αποστολάκης: Αναβάθμιση των Mirage και ενίσχυση στόλου με φρεγάτες
    Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στην τελετή παράδοσης ΑΦΝΣ Ρ-3Β στο ΠΝ (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Τα σχέδια για αναβάθμιση των εξοπλιστικών υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την τελετή παράδοσης του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3Β ενδιάμεσης λύσης στο Πολεμικό Ναυτικό, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (17/5) στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα. Ο ΥΕΘΑ απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως επιστέγασμα της «εξαιρετικής» προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας, μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, της ΕΑΒ, της εταιρείας Lockheed Martin και της Πολεμικής Αεροπορίας, και αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των αδρανοποιημένων P-3B (επί μια δεκαετία).

«Σήμερα, παραλαμβάνουμε το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο ήδη έχει κάνει δοκιμές στον αέρα», είπε ο ΥΕΘΑ και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρνει και πάλι τις «σημαντικές δυνατότητες των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας στην επιτήρηση, στη συλλογή πληροφοριών και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο», αναβαθμίζοντας τη νεοσύστατη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. Σημείωσε ακόμη ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να «ανταποκριθεί επιτυχώς στις μελλοντικές απαιτήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2040, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί τα «άκρως απαραίτητα προγράμματα» όπως είναι η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η ενίσχυση του στόλου με φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης. Στην σημερινή τελετή παράδοσης παρέστη ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.