18 Μάιος 2019, 08:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2019, 08:02

Στο «Πυρρίχιο Πέταγμα» η Ένωση Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Στο «Πυρρίχιο Πέταγμα» η Ένωση Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το ιστορικό σωματείο της Ένωσης Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ο Δήμος Πειραιά τιμούν τα 353.000 θύματα μπροστά στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων Πόντου στην Πλατεία Αλεξάνδρας (Ακτή Κουντουριώτου) στον Πειραιά, με μια σεμνή και λιτή εκδήλωση μνήμης.

Άγημα του Λιμενικού και μέλη του σωματείου με τις ποντιακές τους φορεσιές θα παρίστανται τιμητικά δίπλα στο μνημείο.

«Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή με αυτόν τον βίαιο τρόπο. Διοργανώνουμε λοιπόν μια τελετή αφιερωμένη σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη γη του Πόντου. Όσοι ξεχνούν το παρελθόν τους, δεν έχουν μέλλον» ανέφερε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου στις 11:00 και θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, αρχιμανδρίτη Καλλίνικο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς και το λόγο θα πάρουν οι επίσημοι. Στο βήμα της εκδήλωσης θα ανέβει για σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον δικηγόρο του ΔΣΑ Παναγιώτη Μπαλακτάρη με θέμα «100 χρόνια Γενοκτονίας: Το ποτάμι του αίματος ψάχνει τη θάλασσα της δικαίωσης». Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς και καλλιτεχνικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων. Τέλος θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Εκδηλωσεις