17 Μάιος 2019, 20:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2019, 15:50

Ξενάγηση στους διαρκώς μεταβαλλόμενους τοίχους της Αθήνας

  • Ξενάγηση στους διαρκώς μεταβαλλόμενους τοίχους της Αθήνας

Ξενάγηση στους... διαρκώς μεταβαλλόμενους τοίχους στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνει η ομάδα εθελοντών της Urban Layers City και της Alternative Tours of Athens την Κυριακή 19 Μαΐου.

Το ραντεβού θα δοθεί στο μετρό Κεραμεικού στο Γκάζι, ο περίπατος θα διαρκέσει δύο ώρες και θα περιλαμβάνει μια πρώτη γνωριμία με τη δημόσια τέχνη, τα γκράφιτι και τη street art.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδρύτρια και υπεύθυνη του πρότζεκτ των Urban Layers (και συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης) Πολύνα Ξηραδάκη, «ξεκινάμε στις 2:30 μ.μ. από το μετρό Κεραμεικός στο Γκάζι, θα κάνουμε μια βόλτα στα έργα δρόμου που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ στις 4:00 μ.μ. θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα στην πλατεία Κουμουνδούρου και στη συνέχεια θα "χαρτογραφήσουμε" τα γκράφιτι στη γειτονιά του Ψυρρή μέχρι τις 5:00 και θα κλείσουμε μ' ένα πάρτι στο δρόμο με μουσική και χορό». Τέλος, στο χώρο της Exit Gallery θα μπορούν οι συμμετέχοντες στη βόλτα να καταθέσουν τις εντυπώσεις τους.

Η Π. Ξηραδάκη επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η street art είναι μια τέχνη για όλους, διαθέσιμη όλες τις ώρες της ημέρας», και τονίζει ότι «η δράση μας αποτελείται από τρεις πυλώνες: τους θεματικούς περιπάτους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας. Οι θεματικοί περίπατοι που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και σχετίζονται με τον δημόσιο χώρο έχουν στόχο να αρχίσουν έναν ανοιχτό διάλογο για τη διατήρηση και την καταγραφή των έργων που βρίσκονται στο δρόμο. Μέσα από το Urban Layers άνθρωποι όλων των ηλικιών θα έρθουν σε επαφή με την κοινωνική πλευρά της street art και θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τον αστικό ιστό αλλά και με τους ανθρώπους που δρουν και κυκλοφορούν σε αυτόν».

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η Π. Ξηραδάκη τονίζει ότι «ήδη έχουμε πραγματοποιήσει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου και στο Γυμνάσιο στο νησί της Χάλκης. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι οι μαθητές να μάθουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τεχνικές του γκράφιτι και της street art. Το πρόγραμμα απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές θεματικές (ιστορία του γκράφιτι και της street art, τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των συγκεκριμένων έργων, σύνδεση της street art με την Ιστορία της Τέχνης, τέχνη και βανδαλισμός, μελετώντας τη street art και το γκράφιτι με τη βοήθεια της επιστήμης της κοινωνιολογίας). Από τον Σεπτέμβρη, οπότε και θα αρχίσει νέα εκπαιδευτική χρονιά, θα γίνουν προγράμματα σε σχολεία στην Αθήνα».

Στο μεταξύ, μέσα στον Μάιο οι Urban Layers θα συνεργαστούν και με τα Ανοιχτά Σχολεία και θα κάνουν μια ξενάγηση σε μαθητές-πρόσφυγες σε δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

«Στην ουσία θα είναι μια βόλτα όπου θα φωτογραφήσουν έργα γκράφιτι και street art και θα χρησιμοποιήσουν λέξεις που μαθαίνουν στην τάξη των ελληνικών για να περιγράψει ο καθένας ένα διαφορετικό έργο δρόμου» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Π. Ξηραδάκη.

Σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα, την ψηφιακή πλατφόρμα, «επιδιώκουμε να καταγράφει την τέχνη του δρόμου στο πέρασμα του χρόνου. Μέσα από την πλατφόρμα οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τη ζωή αυτών των εφήμερων έργων στους τοίχους της πόλης σε διαφορετικές περιόδους, και να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σαν χάρτη για να περιηγηθούν στην πόλη και να δουν από κοντά έργα που τους αρέσουν», λέει η Π. Ξηραδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μία ακόμα λειτουργία που θα εμφανίζεται στην πλατφόρμα είναι η "Let's paint my wall" (ας βάψουμε τον τοίχο μου), όπου ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τους τοίχους τους ελεύθερα σε street artists. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο ιστορικό εργαλείο καταγραφής για μια τέχνη που είναι εφήμερη, καθώς δεν μπορούν να συντηρηθούν και να διατηρηθούν παρά μόνο ψηφιακά. Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη την ημέρα του περιπάτου», καταλήγει η Π. Ξηραδάκη.

Το project των Urban Layers υλοποιείται με τη στήριξη του προγράμματος START, που είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Παπαδοπούλου.
  • Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται έχουν παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πολύνα Ξηραδάκη, υπεύθυνη του πρότζεκτ των Urban Layers City.