17 Μάιος 2019, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2019, 14:44

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

 • Ενδιαφέρουσες ομιλίες στη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων
  (Φωτ.: Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων τιμά η ποντιακή ομογένεια Μελβούρνης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 16 Μαΐου και κορυφώνονται στις 26 του μήνα.

Η πρώτη εκδήλωση περιλάμβανε σεμινάρια για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου η αίθουσα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας γέμισε με ομογενείς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σύμφωνα με το neoskosmos.com, ο πρώτος εκ των ομιλητών ήταν ο Θεμιστοκλής Κριτικάκος, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, ο οποίος ανέλυσε τη συνεργασία των κοινοτήτων-θυμάτων της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για την αναγνώριση του εγκλήματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο δικηγόρος, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Καλυμνιός, ο οποίος παρουσίασε μια πρωτότυπη διάλεξη με θέμα τη μεσαιωνική απεικόνιση της τότε επικείμενης άλωσης της Τραπεζούντας από τον Ιταλό ζωγράφο Πιζανέλο, στη Βερόνα. Αποκωδικοποιώντας το έργο αυτό, αποκάλυψε όχι μόνον ότι η Τραπεζούντα ήταν δικτυωμένη στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα Ανατολής και Δύσης, εφόσον υπήρξε στο μεταίχμιο δύο πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων, αλλά και ότι η εν λόγω νωπογραφία αποτελεί μια σπάνια διαμαρτυρία για την αδιαφορία της Δύσης για την οθωμανική κατάκτηση και την εγκατάλειψη του προπυργίου του ευρωπαϊκού πολιτισμού στη μοίρα του.


Ο ομιλητής Κώστας Καλυμνιός (φωτ.: Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Επόμενες δράσεις:

 • Παρασκευή 17 Μαΐου (18:00)
  Επιμνημόσυνη δέηση και απότιση φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας στο Darebin Community Monument for All Victims of Genocide.
 • Σάββατο 18 Μαΐου (11:00)
  Κατάθεση στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων (Birdwood Avenue & Government drive).
 • Κυριακή 19 Μαΐου (09:00)
  Επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου (221 Dorcas Str), και στις 15:00, στην αίθουσα της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης-Βικτόριας (345 Victoria str Brunswick), θα ακολουθήσει κεντρική ομιλία.
 • Κυριακή 26 Μαΐου (09:30-12:30)
  H Ποντιακή Εστία Μελβούρνης διοργανώνει τη δράση «Ανεβαίνω για τη μνήμη – Ανεβαίνω για τη ζωή». Οι συμμετέχοντες θα ανεβούν 1.000 σκαλιά στη μνήμη των προγόνων τους.