17 Μάιος 2019, 12:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2019, 12:24

Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας μετά από κίνηση ματ των ΗΠΑ

  • «Στιγμιαίο κραχ» για την τουρκική λίρα
    (Φωτ.: Αριστείδης Καρά)

Μικρή πτώση κατέγραψε σήμερα η λίρα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά την απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας ως προς το εμπόριο, που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα, μειώνοντας παράλληλα στο μισό τους δασμούς στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα. Στις 11:22 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,0595 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας από το επίπεδο των 6,0475 λιρών που έκλεισε χθες.

Η αμερικανική προεδρία έκρινε πως είναι προσήκον να τερματιστεί από σήμερα η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ) λόγω του επιπέδου της οικονομικής της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2017 τουρκικά αγαθά αξίας 1,66 δισεκ. δολαρίων βάσει του ΣΓΠ, ήτοι το 17,7% των εισαγωγών τους από την Τουρκία. Την ίδια ώρα όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό τον δασμό που επιβάλλεται στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα, από το 50% στο 25%.

Η διαδικασία επανεξέτασης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα είχε αρχίσει τον Αύγουστο του 2018, εν μέσω διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Αλλά η Άγκυρα έτρεφε ελπίδες ότι η Ουάσινγκτον δεν θα προχωρούσε σε αυτή την απόφαση, καθώς τόνιζε πως θα ερχόταν σε αντίθεση με τον στόχο το διμερές εμπόριο να φθάσει τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.