17 Μάιος 2019, 12:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2019, 12:23

Ψήφισμα του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

  • Εισαγγελική παρέμβαση για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Pixel)

Τη συμπαράστασή του στους δίκαιους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας εκφράζει ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Η Γενοκτονία, μια έννοια που στην Ελλάδα έχει κακοποιηθεί βάναυσα εξαιτίας της ιδεολογικής και πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος, αποτελεί ένα έγκλημα του Διεθνούς Δικαίου», τονίζεται και σημειώνεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2007 αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί διέπραξαν γενοκτονία εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ: Καλούμε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της.

Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο που φιλοξενήθηκε στο ΑΠΘ, βασικό συμπέρασμα του οποίου είναι ότι η Γενοκτονία θα πρέπει να ειδωθεί ως ένα ενιαίο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με στόχο να ομογενοποιηθεί εθνικά και θρησκευτικά η Ανατολία και να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο τουρκικό έθνος κράτος.

«Καλούμε την Τουρκία με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλει το βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος. Να προχωρήσει σε μια σειρά συμβολικών επανορθώσεων, όπως η δημιουργία μνημονικών και εκπαιδευτικών τόπων επαναδιατυπώνοντας με τον τρόπο αυτό την προσήλωσή της στις πανανθρώπινες αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Δύο προβολές τη 19η Μαΐου
Ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ την Κυριακή 19 Μαΐου διοργανώνει ειδική εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί είναι το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλμ του Νίκου Ασλανίδη Η μπάντα, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί και το φιλμ του Στάθη Παρχαρίδη Πόντος, οι μεγάλες ώρες.