17 Μάιος 2019, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2019, 14:33

Δράμα: 100 λυράρηδες θα τιμήσουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  • Μαθήματα ποντιακής λύρας σε νέους στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά»
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Με τη συμμετοχή 100 λυράρηδων της ευρύτερης περιοχής Δράμας και των ποντιακών σωματείων του νομού θα πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση μνήμης στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

Λυράρηδες και χορωδία θα αποδώσουν ύμνους στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:00 με την ομιλία του δασκάλου και θεολόγου Δημήτρη Νατσιού, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Θα ακολουθήσει η μουσική παράσταση και η τελετή θα ολοκληρωθεί με απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη, και όλοι οι παρευρισκόμενοι θα ανάψουν κεριά στη μνήμη των προγόνων τους.

Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί πορεία από την πλατεία Ελευθερίας προς το Διοικητήριο Δράμας για την απόδοση ψηφίσματος σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ανήμερα τη 19η Μαΐου (ώρα 09:45) θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη ομιλία από τον δρ Ιστορίας Νικόλαο Γεωργιάδη, με θέμα «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση θρήνου στο μνημείο των απανταχού πεσόντων Ποντίων, στο Πάρκο των Κομνηνών.