17 Μάιος 2019, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2019, 12:18

Η Γενοκτονία των Ποντίων στο νέο μνημείο της Δράμας – Αύριο τα αποκαλυπτήρια

  • Η Γενοκτονία των Ποντίων στο νέο μνημείο της Δράμας – Αύριο τα αποκαλυπτήρια
    Η κεντρική πλάκα του μνημείου με τη φωτιζόμενη φλόγα (φωτ.: Γιώργος Κικώτης)

Ένα μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων θα κοσμεί από αύριο την πόλη της Δράμας. Παραμονή της 19ης Μαΐου (ώρα 18:30) θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια στο Δημοτικό Κήπο της πόλης από τα ποντιακά σωματεία του νομού Δράμας και το Δήμο Δράμας.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης και πρόκειται για ένα τρίπτυχο που παρουσιάζει όλη την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Τρεις ανάγλυφες παραστάσεις θα «διηγούνται» το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου. Στο κέντρο μια μαρμάρινη πλάκα σε σχήμα φλόγας, η οποία με τον κατάλληλο φωτισμό θα φαίνεται σαν αληθινή, θα βρίσκεται πάντα εκεί σαν ένα καντήλι αναμμένο στη μνήμη όσων χάθηκαν. Η αριστερή παράσταση θα είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά και θα αναπαριστά τους Πόντιους που εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη, ενώ πίσω τους φαίνεται η Παναγιά Σουμελά.

Στη δεξιά στήλη απεικονίζονται οι μαύρες σελίδες της ιστορίας των Ποντίων. Εκεί θα φαίνονται χωριά και εκκλησίες να καίγονται, οι πρόσφυγες στο δρόμο, και θα εμφανίζεται ένας Πόντιος αγωνιστής σε έναν βράχο να παρκολουθεί την καταστροφή.


Η αρχική μακέτα του μνημείου – Η κεντρική φιγούρα έχει αλλάξει και έχει αντικατασταθεί με τη ζωντανή παιδική φιγούρα (φωτ.: «Πρωινός Τύπος»)

Στην κεντρική παράσταση κάτω από τη μαρμάρινη φλόγα φαίνεται μια μάνα με το παιδί της. Ο γλύπτης μέσω αυτής της αναπαράστασης ήθελε να περάσει μήνυμα αισιοδοξίας και συνέχισης του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.