6 Μάρτιος 2014, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:29

Εκδηλώσεις για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες

  • Εκδηλώσεις για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες

Εκδηλώσεις για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).

Εκδηλώσεις προώθησης και διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου στις Βρυξέλλες, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών και με την αρωγή του ευρωβουλευτή της Γερμανίας Γιώργου Χατζημαρκάκη και τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών και συλλόγων απ' όλο τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7 Απριλίου στις 6 το απόγευμα με ημερίδα στο κτίριο Altiero Spinelli, με τα εξής θέματα: «Το θέμα της τύχης των Ελληνικών - Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους» με ομιλητή τον εκπαιδευτικό - συγγραφέα Στάθη Ταξίδη.

«Το θέμα της πρόσφατης μετατροπής (καλοκαίρι 2013) από τις τουρκικές αρχές του Βυζαντινού Ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος», με ομιλήτρια την Παρυσάτιδα Παπαδοπούλου - Συμεωνίδου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

«Το θέμα της μεταφοράς και τοποθέτησης στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής Παναγίας Σουμελά, των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής της Σουμελά του Πόντου, που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους, από τις τουρκικές αρχές», με ομιλητή τον δικηγόρο Χαράλαμπο Αποστολίδη, γ.γ. του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

«Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται, καθώς και της προώθησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του αιτήματος για αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου» με ομιλητή τον υπουργό Τουρισμού του Βελγίου, Χρήστο Δουλγερίδη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας στο μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για το γραφείο τύπου του ΠΑ.Σ.Π.Ε.