Αιγαίο: Συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία και μία εικονική αερομαχία σε 48 ώρες

  • Αιγαίο: Συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία και μία εικονική αερομαχία σε 48 ώρες
    (Φωτ. αρχείου)

Τουλάχιστον 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν σε διάστημα 48 ωρών από την Τουρκία, καθώς 27 τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα, σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν και σε 22 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαχητικά που πετούσαν ήταν 16 F-16 σε επτά σχηματισμούς, πέντε CN-235, ένα ATR-72 και πέντε ελικόπτερα, ενώ τέσσερα από αυτά ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Μάλιστα, μόνο την Τετάρτη οι τουρκικές παραβιάσεις έφτασαν τις 65, ανεβάζοντας τον αριθμό των τελευταίων ημερών σε 100 και μάλιστα λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ελσίνκι.


Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι (Φωτ.: Facebook / Mevlüt Çavuşoğlu)

Την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά και τη διακοπή των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησης, «εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Επίσης, είπε ότι οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν «την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά, τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα», καθώς επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

«Προφανώς δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση. Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δεν θα θέλει».

  • Με πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Αραβοπούλου.