16 Μάιος 2019, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 20:12

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Δεν είναι όλα εφήμερα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

 • Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Δεν είναι όλα εφήμερα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
  (Φωτ.: efales.gr)

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης η μεγάλη γιορτή «Δεν είναι όλα εφήμερα», με τη συμμετοχή πλήθους φορέων των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του, στην εκδήλωση της Μυτιλήνης παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αποτυπώματα της πολιτιστικής διαδρομής του 2018 στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Ένα από αυτά είναι «η αρχαιολογική ανακάλυψη μιας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων στο Ίππειο της Λέσβου».

Συγκεκριμένα, ο ασύλητος τάφος μιας αρχόντισσας του 8ου π.Χ. αιώνα που έφερε στα σπλάχνα της έμβρυο (τα οστά του βρέθηκαν στην κοιλιακή της χώρα), που θα παρουσιαστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Σημαντική δράση έχει να παρουσιάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου με την ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής στον Ακρόχειρα Άντισσας, που έφερε στο φως με πρωτοποριακές τεχνικές γιγάντια ευρήματα του υποτροπικού δάσους του Αιγαίου πριν 20 εκατ. χρόνια, συμβάλλοντας στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», συνεχίζει το ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, κάνει αναφορά στην «εμβληματική δράση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», δηλαδή στη Μαστιχοκαλλιέργεια, που εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης:

 • Η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που αναδείχτηκε με σειρά δράσεων για το πολιτιστικό αποτύπωμα που άφησε στο νησί το προϊόν της μαστίχας, εστιάζοντας στον διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 • Εκπαιδευτικές δράσεις για την εξοικείωση των νέων με τη μοντέρνα τέχνη, που πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δράσεις που απευθύνονται και σε ομάδες ανηλίκων προσφύγων.
 • Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, το κτίριό του αποκαταστάθηκε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Β. Αιγαίου.
 • Το Μουσείο Θεόφιλου προχώρησε στην επανέκθεση 86 ζωγραφικών έργων του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια προστασίας μουσειακών προδιαγραφών, όπου αναδεικνύεται η ζωντάνια και η εκφραστικότητα της ζωγραφικής του Θεόφιλου.
 • Από την πλευρά του, το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, ένα θεματικό τεχνικό Μουσείο, έχει ως σκοπό τη διάσωση και διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη ναυπηγική και ναυτική τέχνη του Αιγαίου, με τη συνεργασία του Δήμου Σάμου και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 • Τα 58 αρχαία και μεσαιωνικά ναυάγια που εντοπίστηκαν στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων, ένα μοναδικό απόθεμα ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απέκτησε μάλιστα διεθνή αναγνώριση μέσω αρχικά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, και στη συνέχεια και των υπόλοιπων διεθνών ΜΜΕ, παρουσιάζεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ρίχνοντας άπλετο φως στη μελέτη των θαλάσσιων δρόμων.
 • Επίσης, η ΕΦΑ Λέσβου με τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης που πραγματοποιεί στην ανεμόεσσα Λήμνο, στον οχυρωμένο οικισμό της Πολιόχνης και στο ιερό των Καβείρων, ενισχύει το δίκτυο των πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών της Λήμνου.
 • Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Ζωοδότη Χριστού στο Στελί Ικαρίας, ο οποίος είναι κατάγραφος εσωτερικά με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του 1708 από τον Χιώτη ιερέα Ιωάννη Χωματζά και είναι πλέον επισκέψιμος, θα παρουσιαστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου Ικαρίας.
 • Παράλληλα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, με ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, που στεγάζεται σε διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο του παλιού Γυμνασίου, ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.
 • Τέλος, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στη γιορτή «Δεν είναι όλα εφήμερα» με την παρουσίαση δύο περιοδικών εκθέσεων με αυθεντικές φωτογραφίες και πρωτότυπο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό".

«Το πλήθος και η διαφορετικότητα των μουσείων που συμμετέχουν στην εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ιδιαιτερότητα της Λέσβου, που είναι ένα από τα λίγα νησιά όπου μπορεί κανείς να βρει μουσεία από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο πολιτισμό, δημιουργώντας ένα πλήρες δίκτυο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.