16 Μάιος 2019, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 18:57

Κύπρος: Αθωώθηκαν οι δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν για προσβολή του Ερντογάν

  • Κύπρος: Αθωώθηκαν οι δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν για προσβολή του Ερντογάν
    Σενέρ Λεβέντ

Τουρκοκυπριακό δικαστήριο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο αθώωσε δύο δημοσιογράφους, οι οποίοι κινδύνευαν να καταδικαστούν σε κάθειρξη πέντε ετών για «προσβολή» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας ενός σκίτσου. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, που ξέσπασε σε ζητωκραυγές όταν οι δύο δημοσιογράφοι αποχώρησαν ελεύθεροι από το δικαστήριο.

Η δίωξη αφορούσε την αναπαραγωγή στην εφημερίδα μιας γελοιογραφίας που εικόνιζε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου προέδρου.

Ο Σενέρ Λεβέντ, διευθυντής και ιδιοκτήτης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Afrika και υποψήφιος στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, καθώς και ο Αλί Οσμάν Ταμπάκ, δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας, διώκονταν για δυσφήμιση και «προσβολή ξένου ηγέτη», δηλαδή του Ερντογάν. Το σκίτσο είχε δημοσιευτεί αρχικά στο διαδίκτυο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017. Η Afrika το φιλοξένησε στις σελίδες της, συνοδεύοντάς το με το σχόλιο: «Με τα μάτια των Ελλήνων».

Ο δικαστής Ινάν Τσενκάι του «επαρχιακού δικαστηρίου» της Λευκωσίας ανέφερε κατά την ανάγνωση της απόφασης ότι το σκίτσο αυτό δεν συνιστά προσβολή, ούτε και υπάρχει μαρτυρία ότι εξαιτίας της γελοιογραφίας χάλασαν οι σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους. Εκτίμησε δε ότι η εφημερίδα παρουσίαζε με αυτόν τον τρόπο τα αισθήματα ορισμένων Ελλήνων μετά τις συναντήσεις που είχαν Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι.

Τέλος, υπενθύμισε τις αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επικαλούμενο την ελευθερία της έκφρασης αθώωσε δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για προσβολή πολιτικών ηγετών. Την αθώωση των δημοσιογράφων είχε ζητήσει και η οργάνωση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

«Ο Ερντογάν έχασε κι εμείς κερδίσαμε», είπε ο Σενέρ Λεβέντ εξερχόμενος του δικαστηρίου. «Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει στην Κύπρο αυτά που κάνει στο δικό της έδαφος», πρόσθεσε χαιρετίζοντας μια «σημαντική απόφαση για την ελευθερία της έκφρασης». Αν αυτή η δίκη γινόταν στην Τουρκία, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό, πρόσθεσε. Όσο και αν είναι «υποδιοίκηση» της Τουρκίας, το «δικαστήριο» έδειξε ότι είναι ακόμα ανεξάρτητο, πρόσθεσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.