16 Μάιος 2019, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 17:52

Τουρκία: Άρση της απαγόρευσης στον Οτζαλάν να συναντά τους δικηγόρους του

  • Τουρκία: Άρση της απαγόρευσης στον Οτζαλάν να συναντά τους δικηγόρους του

Στην άρση της απαγόρευσης να συναντά τους δικηγόρους του που είχε επιβληθεί στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν εδώ και οκτώ χρόνια, προχώρησε η Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Ο φυλακισμένος ιστορικός ηγέτης της κουρδικής εξέγερσης πλέον έχει τη δυνατότητα να συναντά τους δικηγόρους του.

«Οι αποφάσεις που απαγόρευαν τις συναντήσεις ήρθησαν και μπορεί πλέον να κάνει συναντήσεις», δήλωσε ο Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ο Κούρδος ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 1999, μπόρεσε να δει τους δικηγόρους του πριν από δύο εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2011. Ο Οτζαλάν είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει ανακοινώσει πως περίπου 3.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε φυλακές, συμμετέχουν σε απεργία πείνας που άρχισε η βουλευτής του HDP Λεϊλά Γκιουβέν για να διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Οτζαλάν. Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν η σημερινή άρση της απαγόρευσης θα οδηγήσει σε τερματισμό της απεργίας πείνας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.