16 Μάιος 2019, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 13:41

Εκδήλωση στο Βερολίνο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Εκδήλωση στο Βερολίνο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Άποψη της αίθουσας του Πανεπιστημίου Humboldt όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: ΟΣΕΠΕ)

Στους Πόντιους της Γερμανίας είναι ιδιαιτέρως γνωστός, καθώς τον περασμένο Μάρτιο συμμετείχε στην 24η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ). Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μίρκο Χάινεμαν, εκτός από ποντιακής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, είναι και στενός συνεργάτης της Ομοσπονδίας – πολλές φορές έχει αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς του και όσα άκουγε από τη γιαγιά του Αλεξάνδρα για τα πάθη των Ποντίων κατά τη Γενοκτονία.

Όλα αυτά τα βιώματα αποτέλεσαν το υλικό για το βιβλίο του «Οι τελευταίοι του Βυζαντίου» που παρουσιάστηκε στις 7 Μαΐου στο Βερολίνο, σε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στην Ευρώπη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα της ΟΣΕΠΕ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Humboldt, η οποία γέμισε από νωρίς με Γερμανούς ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες και φιλέλληνες. Πριν από την παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ch. Links Verlag (πρόκειται για μια συνεργασία με το ίδρυμα Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung) στο κοινό παρουσιάστηκε το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων, ενώ έγινε και ιδιαίτερη αναφορά στη 19η Μαΐου 1919 και τι σηματοδότησε η αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στο λιμάνι της Σαμψούντας.

Συλλογοι