16 Μάιος 2019, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 13:09

Συνελήφθη ο ιστορικός ηγέτης της οργάνωσης ETA, Χοσού Τερνέρα

  • Συνελήφθη ο ιστορικός ηγέτης της οργάνωσης ETA, Χοσού Τερνέρα
    (Φωτ. αρχείου EPA / Alfredo Aldai)

Ο ιστορικός ηγέτης της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA, ο Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα, ο οποίος διέφευγε από το 2002, συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Γαλλία σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Γνωστότερος ως Χοσού Τερνέρα, ο πρώην πολιτικός ηγέτης της ETA (που σήμερα έχει διαλυθεί έπειτα από τέσσερις δεκαετίες βίαιης δράσης) συνελήφθη στο Σαλάνς των γαλλικών Άλπεων έπειτα από επιχείρηση που συντονίστηκε με τη συνεργασία της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η ETA ευθύνεται για το θάνατο 800 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επιθέσεων για την αυτονομία της Χώρας των Βάσκων.

Η ισπανική αστυνομία τον αναζητούσε από το 2002, όταν πέρασε στην παρανομία για να αποφύγει τη δίωξη για το ρόλο του στη επίθεση κατά του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής στην Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, το 1987.

Ο Χοσού Τερνέρα, που κατά πληροφορίες είναι σοβαρά άρρωστος, είχε αναγνώσει την «τελική ανακοίνωση» για τη διάλυση της οργάνωσης τον Μάιο του 2018. Το ηχητικό ντοκουμέντο είχε αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα της βασικής εφημερίδας ***Gara.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.