16 Μάιος 2019, 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 11:26

Σαφές μήνυμα του αμερικανικού Κογκρέσου στην Τουρκία για τους S-400

  • Ποιος Τούρκος δήλωσε πως οι S-400 της Τουρκίας θα ενισχύσουν το NATO
    (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Με ένα νέο διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν ολόκληρης της ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τους S-400. Για μια ακόμα φορά οι Αμερικανοί προειδοποιούν την Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν τελικά προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος, και μάλιστα στο ψήφισμα περιλαμβάνεται και η προτροπή προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Μόσχα που θα θέσει σε κίνδυνο και το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι εκτός από την ακύρωση της συμφωνίας παράδοσης των F-35 και της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών, η Άγκυρα θα πρέπει να περιμένει και οικονομικές κυρώσεις.

Για τις ΗΠΑ η απόκτηση των S-400 θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά και την ασφάλεια των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Επιπλέον, στο διακομματικό ψήφισμα σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την ακεραιότητα της αμερικανοτουρκικής εταιρικής σχέσης και θα υπονομεύσει την ενότητα της Διατλαντικής Συμμαχίας.