16 Μάιος 2019, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 11:24

Η Αυστρία βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην ισλαμική μαντίλα

  • Η Αυστρία βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην ισλαμική μαντίλα
    (Φωτ.: EPA / Akhtar Soomro)

Τέλος στην ισλαμική μαντίλα στις μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βάζουν με σχέδιο νόμου οι βουλευτές της Αυστρίας! Πρόκειται για νομοσχέδιο που καταρτίστηκε από την κυβερνητική συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς και αναφέρεται σε «κάθε ένδυμα επηρεασμένο από την ιδεολογία ή τη θρησκεία που καλύπτει την κεφαλή». Ωστόσο οι δύο συνιστώσες της κυβερνητικής συμμαχίας, οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ακροδεξιοί του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), κατέστησαν σαφές ότι στο στόχαστρό τους βρίσκεται η ισλαμική μαντίλα.

Ο εκπρόσωπος του FPÖ για θέματα Παιδείας Βέντελιν Μέλτσερ εξήγησε ότι ο νόμος στέλνει «ένα μήνυμα εναντίον του πολιτικού Ισλάμ», ενώ ο βουλευτής του ÖVP Ρούντολφ Τάσνερ τόνισε πως ο νόμος ήταν απαραίτητος για να προστατευθούν τα κορίτσια από την «υποδούλωση».

Η κυβέρνηση διευκρίνισε μάλιστα πως ο νόμος δεν αφορά τα τουρμπάνια των Σιχ και τα κιπά των Εβραίων.

Η οργάνωση των αυστριακών μουσουλμάνων IGGÖ κατήγγειλε τον νόμο χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό του «αισχρό» και κάνοντας λόγο για «τακτική αντιπερισπασμού» από μέρους της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι αφορά ελάχιστες μαθήτριες.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το κείμενο. Ορισμένοι έκριναν ότι η κυβέρνηση δεξιάς-άκρας δεξιάς είχε κατά νου προωθώντας τον νόμο αυτό μάλλον να μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα, παρά το καλό των παιδιών.