16 Μάιος 2019, 00:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2019, 00:02

Πούτιν: Με τους Τούρκους συνεργαζόμαστε πιο εύκολα από ό,τι με τους Ευρωπαίους

  • Πούτιν: Με τους Τούρκους συνεργαζόμαστε πιο εύκολα από ό,τι με τους Ευρωπαίους
    (Φωτ.: EPA / Alexander Zemlianichenko / POOL)

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με την Τουρκία συνεργάζεται καλύτερα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η συνεργασία αυτή θα ήταν καλύτερη χωρίς τις κυρώσεις, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω των καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ. Ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Αυστρίας ότι η Ρωσία θα προχωρήσει μέχρι τέλους όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού, εξαίροντας την υποστήριξη της Αυστρίας προς το έργο αυτό.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στις προσπάθειες των ΗΠΑ να ακυρώσουν τον αγωγό Nord Stream-2 στην Ευρώπη, τις οποίες χαρακτήρισε ως «εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού», επισημαίνοντας ότι «τίποτα άλλο δεν βρίσκεται πίσω από αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο θα ζητείται η επιβολή κυρώσεων στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τους ιδιώτες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις δυσκολίες που ανακύπτουν στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επικαλεστεί ως παράδειγμα αποτελεσματικής και μη χρονοβόρας συνεργασίας τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία. «Με τους Τούρκους είναι πιο εύκολο να συνεργαζόμαστε παρά με τους Ευρωπαίους. Ο Ερντογάν αποφασίζει κάτι και το κάνει. Εδώ (σ.σ. στην ΕΕ) πρέπει να συμφωνήσουν 27 χώρες, επί χρόνια μασάμε την τσίχλα και τίποτα δεν συμβαίνει. Αυτό είναι θλιβερό», είπε ο Πούτιν. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Ρωσίας, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 300 δισ. ευρώ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα όλη της Ευρώπης, εξέφρασε τη βεβαιότητα για το ότι «το ζωτικής σημασίας ενδιαφέρον για έργα αυτού του είδους θα υπερισχύσει παρόλα αυτά». Ακόμη, είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον των οικονομιών των χωρών τους, καθώς από αυτό το έργο εξαρτάται όπως είπε η ανταγωνιστικότητα τους, χωρίς την οποία η ενέργεια θα κοστίζει πιο ακριβά.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι συζητά με τις ΗΠΑ για ομάδα εργασίας σχετικά με τους S-400
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι συζητά με τις ΗΠΑ τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα υπολογίσει τις επιπτώσεις από την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των οποίων όμως η παράδοση δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Τη δήλωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η αγορά που σχεδιάζει η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της στο πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς των μαχητικών F-35, για τα οποία η Ουάσινγκτον λέει πως θα τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας των S-400.

«Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας. Μόλις συμφωνήσουμε, θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει ή όχι ομάδα εργασίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο ακόμη», πρόσθεσε.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ έχουν οξυνθεί σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του NATO. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν F-35, εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος των S-400 θα «μάθει» πώς να τα εντοπίζει και να τα παρακολουθεί, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να ξεφεύγουν από τα ρωσικά όπλα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πιέζει την Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τους κινδύνους που το σύστημα S-400 θα δημιουργήσει για τα F-35.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε τη Δευτέρα πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα να εγκριθεί ενδεχομένως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας. «Δεν υπάρχει αναβολή ούτε ακύρωση στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Ούτε είναι στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Η διαφωνία αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσει η Ουάσινγκτον τον Φετουλάχ Γκιουλέν, διαφορές σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Εξάλλου, την Τετάρτη τουρκικό δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκιση του εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο Μετίν Τοπούζ και όρισε για τις 28 Ιουνίου την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης του με κατηγορίες για κατασκοπεία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ-ΓΑ.