15 Μάιος 2019, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2019, 21:36

Θεσσαλονίκη: Σχημάτισαν το γράμμα «G» για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Θεσσαλονίκη: Σχημάτισαν το γράμμα «G» για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: Facebook / flynnsunsey)

Το γράμμα «G», που αναφέρεται στη λέξη Γενοκτονία (Genocide) σχημάτισαν το απόγευμα με τα σώματά τους δεκάδες Πόντιοι στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, για να τιμήσουν την επέτειο μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η δράση αυτή έγινε με σκοπό την προβολή του λογότυπου και ως ελάχιστο φόρο τιμής στις 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σχημάτισαν τη φράση «No more genocides» (Όχι άλλες αυτοκτονίες), στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για όσους χάθηκαν με φρικτό τρόπο.

Η Επιτροπή Γενοκτονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, ενώ την Κυριακή 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, οι δράσεις κορυφώνονται με τις κεντρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους λειτουργεί και περίπτερο της Παμποντιακής Νεολαίας, που ενημερώνει τον κόσμο για τις δράσεις της Ομοσπονδίας, αλλά και για τα ζητήματα του ποντιακού πολιτισμού. Παρόντες στη δράση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Σάββας Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τον σκοπό των δράσεων, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι: «Αυτό που διεκδικούμε ως νεολαία είναι η διεθνής αναγνώριση, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Εμείς θα κυνηγήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πλέον, δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών για να μην μπαίνει στην ατζέντα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι δύο λαοί είμαστε φίλοι, αλλά με τα καθεστώτα τύπου Ερντογάν δεν νομίζω κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνομιλεί και να συζητά».

  • Με πληροφορίες από Thestival.gr, ethnos.gr.
Gallery