15 Μάιος 2019, 22:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2019, 21:22

Μαλαισία: Έφηβη αυτοκτόνησε μετά από δημοσκόπηση που έκανε στο Instagram!

  • Μαλαισία: Έφηβη αυτοκτόνησε μετά από δημοσκόπηση που έκανε στο Instagram!
    (Φωτ.: techcrunch.com)

Μαλαισιανοί βουλευτές ζήτησαν από τις Αρχές να ερευνήσουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι μια 16χρονη αυτοκτόνησε έπειτα από δημοσκόπηση που έκανε μεταξύ των φίλων της στο Instagram για το αν θα πρέπει να βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της! Η αστυνομία του Σαραούακ στην ανατολική Μαλαισία ανακοίνωσε ότι η 16χρονη, το όνομα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, έκανε δημοσκόπηση θέτοντας το ερώτημα: «Πολύ σοβαρό, βοηθήστε με να επιλέξω Ζ/Θ», λίγες ώρες προτού πηδήξει από την ταράτσα κτιρίου στις 13 Μαΐου.

«Σύμφωνα με στενή φίλη του θύματος, τα αρχικά Ζ/Θ σήμαιναν Ζωή/ Θάνατο», επισήμανε ο αστυνομικός Αϊντίλ Μπολχασάν στην εφημερίδα The Borneo Post. Το 69% των φίλων της 16χρονης στο Instagram επέλεξε «Θ».

Ο Ραμκαρπάλ Σινγκ, δικηγόρος και μέλος του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι όσοι ψήφισαν το «Θ» θα πρέπει να θεωρηθούν ένοχοι για παρακίνηση σε αυτοκτονία και ζήτησε από τις Αρχές να ερευνήσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο της κοπέλας. «Θα ήταν ζωντανό το κορίτσι σήμερα αν η πλειοψηφία των φίλων της στο Instagram την είχαν αποθαρρύνει να αυτοκτονήσει;», διερωτήθηκε σε ανακοίνωσή του. «Θα είχε ακούσει τη γνώμη των φίλων της να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού, αν την είχαν προτρέψει να το κάνει;».

Βάσει της νομοθεσίας της Μαλαισίας, όσοι καταδικάζονται για υποκίνηση σε αυτοκτονία ανηλίκου μπορούν να καταδικαστούν έως και σε 20 χρόνια κάθειρξη. Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Μαλαισίας Σίεντ Σαντίκ Σίεντ Άμπντουλ Ράχμαν ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών και των ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ των νέων θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Είναι πολύ θλιβερό που χάθηκε με αυτόν τον τρόπο η ζωή ενός νέου», τόνισε.

Τον Φεβρουάριο το Instagram απαγόρευσε τις εικόνες και το περιεχόμενο που σχετίζεται με τον αυτοτραυματισμό από την πλατφόρμα του, επικαλούμενο την ανάγκη να φροντίσει για την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών του. Οι αλλαγές έγιναν μετά την πίεση που του ασκήθηκε από τους γονείς μιας Βρετανίδας εφήβου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η κόρη τους ακολουθούσε λογαριασμούς στο Instagram που αναφέρονταν στον αυτοτραυματισμό, γεγονός που οδήγησε στην αυτοκτονία της το 2017.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.