15 Μάιος 2019, 16:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2019, 16:24

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι 120 δόσεις, η 13η σύνταξη και η μείωση του ΦΠΑ

  • Μεταναστευτικό: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το άσυλο – Τι αλλάζει
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και η ΧΑ. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι σχέδιο για τις οφειλές περιλαμβάνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 120 δόσεις και την καταβολή ετήσιου επιδόματος για περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους εντός του Μαΐου. Επίσης, προβλέπεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα στο 13% από το 24% και στο 6% από 13% σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από τις 20 του μήνα. Την ίδια μέρα 5 θα γίνει και η καταβολή της «13ης σύνταξης».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι μόνιμα και έχουν τόσο φιλολαϊκό, όσο και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια.

  • Με πληροφορίες από naftemporiki.gr.