15 Μάιος 2019, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2019, 22:14

Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Οι «Αργοναύτες» Κιλκίς τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Τα 353.000 θύματα και τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» με μια σεμνή και λιτή εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Το άκουσμα της ποντιακής λύρας συνόδευσε μεγάλα κομμάτια της παράστασης.

Το λόγο πρώτα πήρε ο πρόεδρος του σωματείου Αθανάσιος Λαβασάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ποντίων τονίζοντας την ανάγκη οι σύλλογοι να εργαστούν ώστε τίποτε και ποτέ να μην ξεχαστεί.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν κείμενα σε επιμέλεια της Λένας Σαββίδου, τα οποία καταγράφουν διαχρονικά το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Εύξεινο Πόντο από την Άλωση της Τραπεζούντας μέχρι και σήμερα. Την ανάγνωση των κειμένων έκαναν οι π. Γεώργιος Παντελίδης, π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Παναγιώτης Δαμιανίδης (έφορος του σωματείου) και Λένα Σαββίδου (γενική γραμματέας).

Τα αποσπάσματα υπογραμμίστηκαν με ποντιακά ακούσματα από τους: Στάθη Πορφυρίδη, Δημήτρη Δαμιανίδη, Ιορδάνη Σαλονικίδη, Μπάμπη Κιτσονίδη, Παραδείση Καλαμαρινού και Μελέτη Λαζαρίδη. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβαλλόταν φωτογραφικό υλικό από την έκθεση «Ανέσπερος πέτρα» της Λ. Σαββίδου, ενώ παιδιά της Ένωσης καθώς και η χορευτική της ομάδα πλαισίωσαν την παράσταση.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ12
ΜΑΙΟΣ
2019