15 Μάιος 2019, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2019, 12:11

Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες

  • Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες
    Το Φαληράκι της Ρόδου πήρε και φέτος Γαλάζια Σημαία (φωτ.: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 47 χώρες κατέλαβε φέτος η Ελλάδα στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», καθώς 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν το διεθνές βραβείο ποιότητας. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε με 92 σημαίες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, την ίδια στιγμή που η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Μεταξύ των βραβευθέντων ακτών περιλαμβάνονται η Ακτή Βουλιαγμένης, η Ακτή Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής και η Μαρίνα Αλίμου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμιά άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας, από το 1951. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον κατάλογο των βραβευμένων ακτών και μαρίνων στην Ελλάδα.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.