15 Μάιος 2019, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2019, 10:09

Ο Ρουβίκωνας πίσω από την επίθεση στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ (βίντεο)

  • Ο Ρουβίκωνας πίσω από την επίθεση στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ (βίντεο)
    (Φωτ.: Twitter / Geoffrey Pyatt @USAmbPyatt)

Την ευθύνη για την επίθεση με μπογιές στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, σήμερα τα ξημερώματα, ανέλαβε λίγο μετά τις 09:00 η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» με ανάρτηση και βίντεο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ο Ρουβίκωνας αναφέρεται στον Δημήτρη Κουφοντίνα, την απόρριψη του αιτήματος αδείας και την απεργία πείνας που κάνει και ζητά να του χορηγηθεί άμεσα η άδεια. «Οι πιέσεις απο την Αμερικάνικη πρεσβεία και τον εγχώριο συρφετό της πολιτικής σκηνής δεν περνάνε. Ο ανυποχώρητος αγώνας του Κουφοντίνα είναι αγώνας ενάντια στον σωφρονιστικό ολοκληρωτισμό και αφορά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας» αναφέρεται στην ανάρτηση της συλλογικότητας.

Για «παιδαριώδη βανδαλισμό» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με σχόλιό του στο Twitter.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις ελληνικές Αρχές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι σύμφωνα με τον νόμο. Η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στον λογαριασμό του.

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο το σημερινό περιστατικό βανδαλισμού «στην κατοικία του πρέσβη της φίλης χώρας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». 


Το βίντεο του Ρουβίκωνα από την επίθεση

Πρόκειται για «απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια, η οποία ωστόσο δεν θα πλήξει τη φιλία και την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Μια συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αρχές κι αξίες, προς όφελος και των δύο λαών μας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Για το περιστατικό, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς και τον ενημέρωσε για όλες τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές Αρχές.