14 Μάιος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2019, 00:01

Mνημόσυνο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Mνημόσυνο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)

Την Κυριακή (12 Μαΐου) το πρωί ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νάουσας. Μετά την Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων τελέστηκε μνημόσυνο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία στο μνημείο των Πεσόντων εν Πόντω, που βρίσκεται στο χώρο θυσίας «Κιόσκι» Ναούσης.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Παντελεήμων, είπε μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται τόλμη για να κρατάς επί αιώνες τις Θερμοπύλες της ορθοδοξίας και του ελληνισμού μέσα σε συνθήκες δύσκολες, μέσα σε περιβάλλον εχθρικό και αλλόθρησκο, στον μαρτυρικό Πόντο. Χρειάζεται τόλμη να στέκεσαι όρθιος στις επάλξεις της πίστης και της πατρίδας για να μην τις προδώσεις και να μην τις αφήσεις ποτέ στα χέρια των εχθρών, έστω και αν γνωρίζεις ότι η εμμονή σου στο ορθό και στο δίκαιο μπορεί να σε οδηγήσει στον θάνατο, μπορεί να σε οδηγήσει στο μαρτύριο. Και αυτή την τόλμη έδειξαν οι πατέρες μας, έδειξε ο ποντιακός ελληνισμός, που κράτησε την ελληνικότητά του και την πίστη του, παρά τις δοκιμασίες που υφίστατο, που προτίμησε να θυσιασθεί παρά να αφομοιωθεί, που προσπάθησε με κάθε τρόπο και κάθε θυσία να μείνει πιστός στα ιερά και τα όσια του γένους μας, να διαφυλάξει τις ιερές εικόνες του και πολύτιμα κειμήλια της ιστορίας του, αλλά πάνω από όλα την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα και συνείδηση και να τα διατηρήσει μέχρι σήμερα, περνώντας διά πυρός και σιδήρου και προσφέροντας εκατόμβες νεκρών και μαρτύρων.

»Τιμούμε, λοιπόν, και εμείς σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γε­νοκτονίας του ποντιακού ελ­λη­νι­σμού και μνημονεύουμε των πόνων και της θυσίας τους. Τιμούμε και όσους κατόρθωσαν να φθάσουν σώοι στην νέα πατρίδα και αγω­νίζονται μέχρι σήμερα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και τη δικαίωση του ποντιακού ελ­ληνισμού. Τους τιμούμε και δεν ξεχνούμε ότι η θυσία τους είναι χρέος για μας, χρέος για τους Ποντίους του σήμερα και του αύριο. Χρέος ενότητας και αγώνος για να διατηρή­σου­με με τόλμη όσα οι πατέρες μας μας κληροδότησαν».