18 Μάιος 2019, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2019, 18:00

Τι γνωρίζετε για τη Γενοκτονία των Ποντίων; (κουίζ)

  • Τι γνωρίζετε για τη Γενοκτονία των Ποντίων; (κουίζ)
    Κόσμος παρατηρεί έγγραφα και φωτογραφίες Ποντίων, θυμάτων της Γενοκτονίας, που περιλαμβάνονται στο αρχείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Στις 19 Μαΐου 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που «σφραγίστηκε» για πάντα η μοίρα του ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο, καθώς τότε θεωρείται ότι ξεκίνησε από τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ η δεύτερη πράξη της Γενοκτονίας. Προκειμένου να αναδυθεί το τουρκικό κράτος από τα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Νεότουρκοι εφάρμοσαν μια συστηματική πολιτική εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών.

Χρόνια αργότερα ο δικηγόρος Ράφαελ Λέμκιν επινόησε τον όρο προκειμένου να περιγράψει τις συντονισμένες φρικαλεότητες εναντίον της ανθρωπότητας, ενώνοντας της ελληνική λέξη «γένος» με τη λατινική «cidere» που σημαίνει φόνος. Στις 12 Ιανουαρίου 1951 τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία εγκρίθηκε το 1948 ομοφώνως από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μέχρι σήμερα το επίσημο τουρκικό κράτος αρνείται επιμόνως να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, παρά το γεγονός ότι ήταν πράξεις συστηματικές, σχεδιασμένες και με ακριβείς στόχους.

Το κουίζ των 20 ερωτήσεων που ακολουθεί δεν… τεστάρει μόνο τις γνώσεις σας σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά είναι και μια συνοπτική περιγραφή τού τι συνέβη από το 1908 μέχρι και τη Συνθήκη της Λοζάνης. Τα σχετικά «σκονάκια» υπάρχουν στο Χρονολόγιο του pontos-news.gr, στη σχετική κατηγορία για τη Γενοκτονία, αλλά και στην ενότητα Ιστορία.