14 Μάιος 2019, 19:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2019, 17:46

Αμερικανός έκανε στην Τάφρο των Μαριανών τη βαθύτερη κατάδυση στην ιστορία και βρήκε... πλαστικά

  • Αμερικανός έκανε στην Τάφρο των Μαριανών τη βαθύτερη κατάδυση στην ιστορία και βρήκε... πλαστικά
    Ο Βίκτορ Βεσκόβο ετοιμάζεται για κατάδυση (φωτ.: fivedeeps.com)

Ένας Τεξανός επιχειρηματίας και εξερευνητής πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ κατάδυσης με υποβρύχιο σκάφος, κατεβαίνοντας στο βυθό της Τάφρου των Μαριανών και ανακαλύπτοντας εκεί μια πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων. Ο Βίκτορ Βεσκόβο, απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σήμερα επενδυτής, έφθασε σε βάθος 10.927 μέτρων, στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ, το βαθύτερο γνωστό σημείο της Γης, σπάζοντας κατά περίπου 15 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης το 1960 (10.912 μέτρα από τον Αμερικανό ωκεανογράφο Ντον Ουολς και τον Ελβετό συνάδελφό του Ζακ Πικάρ).

Είναι η τρίτη φορά που γίνεται κατάδυση στην Άβυσσο Τσάλεντζερ. Στο ίδιο σημείο είχε καταδυθεί το 2012 και ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον (δημιουργός των ταινιών «Τιτανικός», «Άβαταρ» κ.ά.), φθάνοντας σε βάθος λίγο μικρότερο των 10.908 μέτρων.

Εκτός από δείγματα πετρωμάτων και την ανακάλυψη νέων θαλάσσιων ειδών, η αποστολή του Βεσκόβο με την ονομασία «Five Deeps Expedition» επιβεβαίωσε ότι τα ανθρώπινα σκουπίδια έχουν φθάσει στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη. Ο Βεσκόβο, ο οποίος χρησιμοποιεί το υποβρύχιο σκάφος Limiting Factor που αντέχει τρομερές πιέσεις, χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες για να φθάσει μόνος του στον επίπεδο βυθό της Αβύσσου Τσάλεντζερ. Όπως είπε, ήταν «κρύα, ήσυχα, και πολύ ειρηνικά».

Ο Βεσκόβο, ο οποίος ήδη έχει καταδυθεί στα βαθύτερα σημεία του Ατλαντικού, του Νότιου και του Ινδικού Ωκεανού, θα συνεχίσει την αποστολή του στην Τάφρο Τόνγκα του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Η αποστολή «Five Deeps Expedition» βιντεοσκοπείται για να παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ από το κανάλι Discovery έως το τέλος του έτους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.